» Скандал
начало » Скандал
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Митко Щерев & Илия Ангелов:
Фалшива „Диана експрес” идва в САЩ
       Именитият композитор забранил на новата формация да пее най-големите му хитове на турнето й в Америка

Митко Щерев и Илия Ангелов на сцената
Ясен Дараков

(04/15/10) Представете си, че видите плакат за концерт на „Бон Джоуви”, но когато отидете, на сцената излизат момчета от местната рок банда, които изпълняват песните на известния музикант. Долу-горе така ще изглежда и шумно рекламираното турне на „Диана експрес” в САЩ и Канада през май. С тази разлика, че композиторът, написал най-големите хитове на групата, е забранил на тези музиканти да свирят неговите парчета.

Някъде през лятото на 2009 г. китаристът Максим Горанов регистрира в Патентното ведомство търговската марка „Диана експрес”. Горанов свири в групата след 1981 г. – цели 5 години и 2 записани албума след като композиторът Митко Щерев я основава. След като регистрира търговската марка, Горанов и барабанистът Цветан Банов подават молба в Министерството на културата да регистрират и „артистична група „Диана експрес”. Такава молба подават и композиторът Митко Щерев и певецът Илия Ангелов, който е изпял най-големите хитове на групата като „Наследство” („Две праскови и две череши”), „Северина”, „Блус за двама” и др.

„Търговската марка няма нищо общо с регистрацията на артистична група. Има издаден закон, според който само в Министерството на културата вие може да получите име за артистична група”, обясни за BG VOICE Митко Щерев.

Министърът на културата Вежди Рашидов отхвърля молбата на Горанов и Банов. „Ние считаме, че Митко Щерев е този, който представлява тази група най-пълноценно, и името се поиска от лица, които според нас не представляват тази група”, коментира за BG VOICE мотивите за отказа Георги Дамянов, шеф на дирекция „Авторско право и сродни права” в Министерството на културата.
Горанов и Банов оспорват отказа във Върховния административен съд. Делото е отложено за 14 септември.

Преди това обаче новосформираната група решава да поеме на турне в САЩ и Канада. В рекламата за концертите се използва „рок група „Диана експрес” и въпреки че в текста пише, че през 2010 бандата има нови членове, никъде ясно не е отбелязано, че на американските сцени няма да излязат Митко Щерев и Илия Ангелов.

Забранените хитове

Забранените песни

Това е малка извадка от седемте страници списък с песни, написани от Митко Щерев, които той е забранил на сега представящите се за „Диана експрес” да изпълняват по техни участия. Списъкът ни е предоставен от „Музикаутор” – организацията, която урежда авторските права в България.
• „Наследство” („Две праскови и две череши”)
• „Северина”
• „Блус за двама”
• „Утре”
• „Сутрин”
• „Балада за Пловдив”
• „Есен”
• „Душа”
• „ Признание”
• „Молитва за дъжд”
• „Всяка песен е любов”
• „Изгубена любов”

„Тази група не е легитимна, защото публиката ще дойде за моите хитове. Хората ще дадат по 30 долара, за да ги чуят тези песни. Иначе защо ще отидат?!”, гневи се именитият композитор. Щерев е забранил на тези музиканти да пеят неговите парчета.

„Те са абсолютно нелегитимни. Аз ги бях нарекъл оркестър „Плевен”, защото повечето от тях са от там”, коментира за BG VOICE певецът Илия Ангелов. Феновете знаят, че той е изпълнил най-любимите парчета на групата. „Ще ви изброя седем златни хита, които те трябва да изсвирят. Но те не могат да ги изпълнят, защото им е забранено”, казва Митко Щерев. „Това са „Душа”, „Признание”, „Молитва за дъжд”, „Две праскови и две череши”, „Сутрин”, „Северина” и още три-четири. Това са мои песни.” Композиторът е изпратил писма и нотариални покани със забраната до трима от членовете на новата формация, както и до агенцията, която следи за авторските права - „Музикаутор”. Пуснал е копия до съответните агенции в САЩ и Канада.

„Към този момент с всички документи, които Митко Щерев е изпратил, по отношение на песните, които той е писал, те нямат право да ги изпълняват – нито в България, нито в чужбина”, коментира пред BG VOICE Магдалина Тодорова, изпълнителен директор на „Музикаутор”. От агенцията са уведомили за забраната американските и канадските си партньори. „Предприели сме превантивни мерки да защитим моралните права на автора и сме уведомили нашите партньори от ASCAP и BMI в САЩ”, обясни Тодорова.

От продуцентската компания на спорната група „Интелиджънт мюзик” контрират, че музикантите имат правото да изпълняват тези песни, защото според закона, когато авторското право принадлежи на две и повече лица (музика, аранжимент, текст), трябва да има съгласие между тях за съдбата на произведението. Митко Щерев обаче е писал музиката на 95% от песните на „Диана експрес” и е направил всички аранжименти. Според него и шестима автори на текстове също са забранили на новата формация да пее написаните от тях парчета.

„Диана експрес” на турне през 1976. Най-вдясно е младият Васил Найденов

Китаристът на спорния състав Максим Горанов каза за BG VOICE, че те като изпълнители също притежават т.нар. сродни авторски права. „Няма как ние един на друг, които участваме в този пакет, не знам дали е верен изразът, да забраним на някого да изпълнява песните.” Според композитора ситуацията е друга: „Диана експрес” има 6 формации през годините, тъй като тази група изпълнява основно моя музика. По закона за авторското право, когато един композитор иска да представи музиката си, само той може да каже кои музиканти ще избере в момента да изсвирят музиката му.”

Американското турне

Според сайта на United Bulgaria, който промотира турнето на спорната „Диана експрес” в САЩ, групата ще има 5 участия тук и 2 в Канада през втората половина на месец май. Първият концерт на „Диана експрес” би трябвало да бъде на 14 май в чикагската дискотека „Енигма”. Собственикът на заведението Иван Загоров коментира пред BG VOICE, че те само предоставят помещението за концерта. „Ние имаме уверения от Ради (бел. авт. - Георгиев, организаторът на турнето), че всичко е нотаризирано и че предварително ще се извади списък с песните, които ще се изпълняват, за да не остане публиката излъгана.”

Китаристът на спорната формация Максим Горанов заяви пред BG VOICE, че смятат да изпълняват емблематичните хитове на „Диана експрес” (виж карето). „Нямат право да пеят тези песни и аз съм ги предупредил, че ще има хора, които ще заснемат какво ще пеят, и когато се върнат, ще ги дам всички под съд”, закани се Митко Щерев.

Плашат медиите със съд

Организаторът на турнето на групата в САЩ Ради Георгиев потвърди пред BG VOICE, че знае за ситуацията, но поиска да му изпратим въпросите за тази статия по имейла. В отговор той ни изпрати писмо от продуцентите на спорната група – „Интелиджънт мюзик”, в което те опровергават това, което Митко Щерев е казал по темата в сутрешния блок на бТВ (което е същото като казаното в интервюто за тази статия).

По повод скандала Ради Георгиев заяви, че „Митко Щерев често пише каквото му хрумне, но това далеч невинаги отговаря на истината/действителността, както в този случай”. Според него въпреки скандала с именития композитор е морално да се организира такова турне в САЩ. „Това турне е законно и е абсолютно морално останалите колеги от групата да искат да съществуват и да радват хората с музика. Всички права по изпълнението на определените няколко песни от старите парчета са покрити според местните законодателства. Това, което не е морално, е да претендираш, че група, създадена с парите на данъкоплатеца, е частна собственост, защото си писал музика за нея. Е, това ти е била професията, за това ти се е плащало и още ти се плаща”, написа в имейл до BG VOICE Ради Георгиев.

Само няколко дни преди това той разпространи имейл до българските Yahoo групи, който предупреждаваше, че всеки редактор на сайт или вестник в САЩ, които публикуват информация за скандала, „рискуват да бъдат включени в съдебен процес срещу Митко Щерев”. Композиторът пък каза, че е изпратил писмо с мнението си за случая до вестник „България СЕГА” в Чикаго, които са медийни партньори на турнето. До редакционното приключване на броя ни обаче това писмо от Митко Щерев не беше публикувано там.

„През годините в различните състави на групата са свирили 24-ма музиканти. Как точно тези двамата решиха, че са „Диана експрес”, чуди се именитият композитор.

„Знаете ли, един от нашите най-големи почитатели беше написал: „Максим Горанов иска да изтрие част от историята на българската рок музика. Иска да подмени моите спомени. Иска да подмени чувствата, които съм изпитвал, когато съм слушал тези песни на концерти”, казва, преди да се разделим, певецът Илия Ангелов. 

ОТ ДРУГАТА СТРАНА
 
Максим Горанов: Ще пеем песните, докато хората ги искат
 
- Разбрахме, че ще имате турне тук, в САЩ, което ще е от името на група „Диана експрес”. Но композиторът Митко Щерев твърди, че ви е забранил да изпълнявате хитовете на групата.
- Той няма как да ми забрани да изпълнявам песните на „Диана експрес”, защото той е бивш член на групата.
 
- Той като композитор, като автор на музиката ви е изпратил лично нотариална забрана.
- Вижте сега, в качеството на юрист не мога да коментирам, аз съм музикант, за да свиря и да пея, както и моите колеги. Въпросът се състои в следното: Митко Щерев е носител на част от авторските права. Той е носител на правата за музиката, а ние сме носители на правата на изпълнението. За звукозаписа и изпълнението през годините, ние сме част от носителите на т.нар. сродни авторски права. Няма как ние един на друг, които участваме в този пакет, не знам дали е верен изразът, да забраним на някого да изпълнява песните. Може, като нямаме договор, да не можем да ги издаваме на някакъв носител, обаче за изпълнение е невъзможно.
 
- 24 души са участвали в групата през всичките години. Вие се появявате някъде към петата година. Как решихте, че точно вие двамата с барабаниста Цветан Банов имате основание и заслужавате тази марка „Диана експрес”?
- Ние възобновихме заедно с Митко Щерев групата през 2002 г., отново, за пореден път. Работихме три години и половина заедно с барабаниста Цецко, с бас китариста и с Митко Щерев. И тогава Митко напусна групата без предупреждение, въпреки че имахме договор помежду си, юридически регистриран. Той напусна и изтъкна здравословни причини. Имахме поети ангажименти, сключени договори за концерти и участия. Той не се съобрази с това, като каза, че е болен. След 10-15 дена обаче той започна работа с Лили Иванова. Всичките ни участия отпаднаха, защото основният член не може да се подмени толкова лесно.
 
- Митко Щерев казва, че е абсурдно това, което казвате вие, че е напуснал групата, защото тази формация изпълнявала негова авторска музика и той решава кога да сформира или разпусне състава й.
- Това не знам колко ви се струва правдоподобно като довод. Ние разглеждаме нещата по следния начин. Групата, затова се казва група, защото е сбор от членове. Каква музика ще се изпълнява зависи от всички и това не значи, че като се изпълняват песните му, групата става негова. Той може да притежава права върху песни, върху текстове, върху един дом, кола… и така нататък, но той не може да притежава една група, защото групата е сбор от човешки съдби. Тя е част от нашия живот толкова години. Не знам дали ви звучи правдоподобно това нещо.
 
- Историята е такава, че 24 души са участвали в тази група, които все той ги е избирал. Единственото нещо, което не се е променяло, е, че той е бил там. За феновете „Диана експрес” означава Митко Щерев и Илия Ангелов.
- Аз и останалите членове на групата не сме сигурни в това, защото виждаме какво се случва в момента на концерти.
 
- Митко Щерев казва, че имате само 2 или 3 участия, откакто сте обявили този проект?
- Няма такова нещо!
 
- Колко участия имате за този месец, за март?
- За този месец имахме осем участия тук, в България. Ние промотираме двойния албум, който излиза в момента. Ще го донесем в САЩ и ще го представим. Ние сме музиканти и искаме да пеем и да свирим, Митко Щерев не може да притежава групата. Той не притежава името. Ако го е искал, щеше да го регистрира.
 
- Той твърди, че притежавате търговска марка, с която може да продавате тетрадки и бисквити, но от Министерството на културата са отказали да регистрират „Диана експрес” като артистична група.
- Това са правни абсурди.
 
- Ще изпеете ли неговите песни на турнето в САЩ, които ви е забранил?
- Ние навсякъде пеем песните на група „Диана експрес”. Навсякъде ги пеем, независимо от композитора, а и си плащаме права на Митко Щерев.
 
- Въпреки всички юридически спорове морално ли ще е да продължите за изпълнявате песните, ако не спечелите делото и въпреки изричното нежелание на композитора М. Щерев?
- Това са песните от нашето минало, независимо от кого се водят композирани, те са част от нашия живот и ще ги изпълняваме, докато хората ги искат и се радват. Тези песни не бива да се губят и да се изпълняват на плейбек по пиано барове и кръчми. Просто хората искат друго! 

 

Коментирай

Moje bi po-dobre grupata da ima sobstveno ime i da izpalniava pesnite na Diana Express kato cover grupa!!! Ne dopuskaite sashtata greshka koiato FSB dopusnaha s eliminiraneto na obichania Peter Slavov (bog da go prosti)!!! Samo izkazvam mnenie, nishto angajirashto!!!
( Slaveia @ 2011-04-15 14:07:51 )
Ne e korektno tova tyrne da se reklamira pod Imeto na Diana Express. Haresvam predlojenieto za cover grypa kato eventualno v reklamnite materiali moje da e poaisneno, che tazi grypa vkluchva niakoi ot originalnite chlenove na Diana Express. No ako avtorskite prava vse oshte sa y kompozitora, toi ima pravo da zabraniava tezi predstavlenia ili da poluchava finansova kompensacia v sluchai, che gi razreshi.
( Anonimno @ 2011-04-15 15:40:19 )
@anonimno:
avtorski prava moje da ima na pesni, ne na grupa. kogato stava duma za pesni ima nuakolko dushi, koito se yavayavat avtori. az sum muzikant, imam grupa i znam kak stoyat neshtata. stom grupata e registrirana i kakto kazva maxim roranov, mitko shterev ya e napusnal dobrovolno, toy prosto ne e chlen na neya poveche. bi tryabvalo te da mu plashtat royalties za muzikata. ne znam kak e uredeno tova v bg, no tuk si ima agenzii (te sa zitirani v statiyata), koito skluchvat dogovori s kompozitorite da gi predstavlyavat i da subirat royalties na tyahno ime kogato im se izpulnyavat parchetata. tova e. taka, ili inache, ne milsya, che za nas kato bulgari, koito ne jiveem v bulgaria da se zanimavame s tova kak sa uredeni pravno neshtata tam. za nas kato obshtnost e vajno da mojem da se radvame na muzikata,koyato haresvame. neshto ne mi dopada tova, che nyakoy ya zabranyava. napravo mi zvuchi smeshno, che mitko shterev vmesto da se radva, che shte mu se peyat pesnite i shte vzema royalies za tyah, e trugnal da pravi skandal... no tov a ne mu e za pruv put. kato chovek ot gildiyata znam za nyakolko takiva sluchai. vsichki veche sigurno chuha za lili ivanova, no ima i drugi. nay-smeshnoto e, che toy prez 90te beshe se izzepil, che michael jackson mu e otkradnal pochto 80% edna pesen. hahahaha! siguren sum, che mj go e okral, nishto che nyama predstava kude e bulgaria ili koy e mitko shterev. kakto i da e, neka ne se uvlichame v podobni julti voyni. nie sme bulgari, izbrali da jiveyat izvun stranata si tochno poradi podobni istorii, koito se razigravat ejednevno tam. da se durjim edin za drug i da si pomagame. da se gordeem s hubavoto, koeto imame. da ne se pluem, zashtoto sme edin tim. ne poznavam avtora na statiyata, no mi se struva, che ne e edin ot nas.
( asen @ 2011-04-15 17:35:02 )
Предстоящият концерт е глътка свеж въздух след пороя чалга, който се изсипа напоследък. Евтините сензации кой кого съди в България няма да ме спрат да отида да се насладя на истнското изкуство, без значение държи авторските му права и прочие.
( владо @ 2011-04-15 18:02:16 )
Въпросът е дали ако отидеш на този концерт и очакваш, че ще видиш Митко Щерев, Илия Ангелов и да ти изпеят две праскови и две череши, блус за двама и другите ми хитове, а накрая да се окаже, че се някакви хора, които не пеят тези песни - защото МЩ им е забранил и основния изпълнител Илия Ангелов го няма - това е проблема. Да не останем излъгани.
Ако пък се окаже, че нямат правата да ги пеят тези песни и те го направят - ей това си е чалга в най-лошия смисъл на думата
( Анонимен @ 2011-04-15 21:32:53 )
Драги Асен, съжалявам за вас, че сте музикант а не разбирате същината на проблема! А за останалите читатели само изкам да си зададат въпросите: Кой е Митко Щерев? и Кой е Максим Горанов?. ...и чак тогава можем да си говорим и коментираме. Поздрави на всички.....
( Снежанка @ 2011-04-15 23:34:14 )
Митко Щерев се е бутнал! Защо ги е написал тези прекрани песни?Да се тупа колко е велик като поставя забрани или да радва хората с таланта даден му от бога?Аз мисля второто...
( Мариан @ 2011-05-17 21:57:33 )
Важното е песните "да се четът".
Ако Митко продължи с изявите си като "върховен" ще дублира съплеменника си който бил назначен за кондуктор и не допускал друг да казва ГОТОВО за да подкара шофьора автобуса.
( Руси Иванов @ 2011-05-26 11:44:01 )
Вие добре знаете за войника, който виждал всичко двойно. Показват му един пръст и го питат колко вижда. "Два", отговаря войникът. Показват му два пръста."Два", отговаря войникът. Показват му три. "Два" отговаря войникът. Има един много умен човек, който за свое забавление е измислил тази история. Казва се Джоузеф Хелър.
Значи, в горните постинги виждам голямо съвпадение с историата на Хелър.
През 1970г. Пол Маккартни издаде един албум, в който той композира и изпълни почти всички песни сам сам.
През 1974г. у нас излезе албумът "Диана Експрес", където всички песни ( ако не ме лъже паметта ) бяха написани, аранжирани и изпети от Митко Щерев. Първите концерти на тази група бяха зашеметяващи - изобилие от оригинални елементи, здрав "хард" звук и много чисто изпълнение.
В следващия, втори, албум на "Диана Експрес" се появиха виртуозният китарист Петър Василев и чудесният вокалист Васил Найденов.
Хората, които разбираха нещо от музика, бяха шашнати - "Диана Експрес" беше тотално надминала супергрупи като "Ролинг стоунс", "Блек Сабат", "Назарет", "Слейд",
"Лед Зепелин", а като концертно изпълнение дори ндхвърляше и "Дийп Пърпъл". Да, попитайте всеки един професионалист от гилдията, който да си каже мнението с ръка на сърцето.
Значи, там нямаше никакъв Максим и никакви търговски марки, нека си говорим мъжката. И това е достатъчно за всеки един съдия, който има поне минимална представа за професионална чест, да спре тази циганска история с името. Ми ако това не е ясно като бял ден в България, то за какви светли бъднини става дума в това государство ?
Цветан Банов беше барабанист в част от концертите по онова време.
После "Диана Експрес" издаде 2 плочи с Максим Горанов, след което Максим започна дългия си и плодотворен самостоятелен творчески път. Говори се, че е композирал и записал в студиото си стотици песни, а също е композирал стотици песни за други изпълнители. И след като е създал токова стотици песни, един такъв композитор придобива професионално самочувствие и гордост. Тогава идва въпросът: този човек е имал акъла да композира стотици песни, а няма акъл да измисли име на една група ?
А ако му е простено безсилието да измисли едно име на група, защо не свири 30 от 500-те песни, които сам е композирал и аранжирал ? Защо ще му трябва да скимбуцва старите парчета на Митко Щерев и да му плаща права, когато би могъл спокойно да си свири неговите си композиции на пълен хонорар ?
Цялата тая история май заприличва на автостоп: някой си взема на магистралата стопаджия, а на другия ден стопаджията претендира за собственост върху колата ?!
( Дориан Шоповски @ 2011-06-10 02:22:21 )
Hey hey hey, take a gnaedr at what' you've done
( Keylon @ 2012-12-03 14:41:33 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
04/22/2021
Марко
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news