» Арт
начало » Арт
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Нюйоркчанки играят в спектакъл с BG фолклор

(07/17/11) В малка зала в Ню Йорк с тъмен под няколко жени в бели туники и цветни забрадки пеят с едва забележим акцент, “Полегнала е Тодора, моме Тодоро, Тодороооо”. След това започват с движенията си да разказват за многобройните превъплъщения на женската душа. Танцът им се докосва както до чисто народните ритми, така и до изразните средства на модерния танц и на театъра. Този богат „речник” от движения и жестове прави представлението им достъпно и преживяемо не само за българите, но за всички, които търсят в танца съпричастие, личностност, емоционална дълбочина.

Спектакълът е част от галавечерта “Landscapes of home” на 11 и 12 юни в Manhattan Movement and Arts Center (www.manhattanmovement.com). Специален гост на представлението, част от фестивала “Celebrate Bulgaria”, ще е посланикът ни Елена Поптодорова.

На фона на тъмната зала с минимални декори изчистените движения изпъкват още повече. Уникалните костюми на танцьорите, уравновесената смесица между фолклор и модерен танц и емоционалният заряд, който влагат във всяко движение, правят спектаклите на “Елеа Горана” наистина запомнящи се. Любопитно е, че танцьорките, които понякога подвикват и запяват, са не само българки, но и истински нюйоркчанки от различни народности и произход, които хореографът Елисавета Йорданова води с уверени ръце към възможността да опознаят не само магията на българското, но и самите себе си.

От спектаклите на танцовия колектив “Елеа Горана” в съзнанието ми се е запечатал също и образът на жена в бяло, която с плавни, гладки, но уверени движения на ръцете размотава едно червено кълбо прежда. Нейната нишка води зрителите назад през времето, в живота на жената като създател на домашното огнище, през сезоните на земеделския труд, през часовете пред тъкачния стан, през седенките с другите жени. И въпреки че българските ритми преобладават, усещам как всички в залата сме свързани с тази здрава нишка на женското. Зрители си тръгват от тези спектакли мъничко разплакани, но със сигурност пречистени и извисени. И открили за себе си неразрушимата връзка между красотата на вековните традиции и настоящето.

Не случайно в уебстраницата на “Елеа Горана” пише, че танците на групата съчетават традицията и съвремието. Тяхното послание се разпространява и чрез преподавателската дейност на Елисавета Йорданова в студио “Лотос” в Ню Йорк, където тя води клас по български народни танци всеки вторник в 7 вечерта. Класът е за танцьори на различни нива и е прекрасна възможност за жителите на Ню Йорк да се занимават с изкуство след работа и да опознаят българската култура в едно чудесно студио, където се преподават още фламенко, танци от Индия, Аржентина, Корея, Таити...

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/07/2022
Аврам
10/12/2022
Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка
10/16/2022
Златка,Златко, Лука, Лукан
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news