» Здраве
начало » Здраве
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Официално: GSM-ът може да причини рак
Световната здравна организация обърна позицията си за риска

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com


(07/21/11) Помислете добре следващия път когато доближите мобилния си телефон до ухото. Според учените от Световната здравна организация (СЗО) това вероятно може да причини рак на мозъка. Позицията на панела от 31 изследователи от 14 страни беше обявена във вторник и представлява рязко обръщане на 180 градуса след дълги години, в които СЗО твърдеше, че риск няма.
Сега учените слагат GSМ-ите в един и същ списък канцерогени като оловото, хлороформа и изходните газове от двигателите като вероятни причинители на рак. Изводът им се базира на преглед на данните от десетки изследвания, направени досега, но не и на нови проучвания.

Това, което те са открили, е, че има повишена дейност на мозъка и по-голяма вероятност от развиването на глиома и акустична неврома – два вида рак на мозъка. Те обаче не са успели да установят връзката с други видове рак.

Вижте червените райони в мозъка когато мобилния телефон работи

„Няма никакъв вариант да кажем, че мобилните телефони са безопасни”, казва д-р Кийт Блак, неврохирург в Cedars-Sinai Medical Center в Лос Анджелис. Според него най-големият проблем е, че минават десетилетия, преди да се види ефектът от даден фактор като разговорите по телефон.

GSM-ите излъчват радиация, която се нарича нейонизираща. Това не е същата радиация като при рентгенова снимка, а по-скоро като много слаба микровълнова фурна.

„Най-просто – това, което вълните във фурната правят с храната, е същото, което радиацията от телефона прави с мозъка ви – той го „готви”, обяснява д-р Блак.

От асоциацията на мобилните компании CTIA отговориха, че проучването „не означава, че мобилните телефони предизвикват рак”.

Производителите на GSM апарати обаче предупреждават, макар и с малки букви, за такава опасност и съветват клиентите си да държат телефона далеч от тялото. В упътването за iPhone 4 например пише, че той трябва да се държи на поне 1,5 сантиметра (5/8 инча) от тялото, когато се води разговор, а за Blackberry препоръката е за 2,5 см (1 инч).

Опасността за децата е още по-голяма според учените, защото техният череп е по-тънък от този на възрастен, а техният мозък е все още в процес на растеж и развитие.

В света мобилни телефони притежават около 5 милиарда души, което прави три четвърти от населението на планетата. В САЩ са повече от 300 милиона според данни на CTIA – The Wireless Association.

5 съвета как да се предпазим

1. Вземете хендсфри с кабел

Не случайно почти всеки телефон идва с такова устройство.
Използването на хендсфри с кабел е най-сигурният начин да намалите радиацията, която стига до вас. Дръжте телефона далеч от тялото си – на поне 2-3 сантиметра и особено надалече от главата.
Възможно е радиация да се предаде по кабела и ако искате да сте по-сигурни, може да си купите за няколко долара устройство, което се нарича ferrite bead. То се закача за жицата и обира напълно радиацията.

2. Използвайте спикърфона
Може да не е най-удобната функция, особено на публично място, но намалява риска значително.

3. Не носете Bluetooth постоянно
Блутут устройствата също излъчват радиация, но много по-малко от мобилния телефон. Проблемът е, че повечето хора не го свалят от ухото си. Най-добре е, когато приключите с разговора си, да го приберете. Лекарите също съветват да сменяте ухото, на което слагате блутута.

4. Радиационни горещи точки
Мобилните телефони не излъчват еднаква радиация през цялото време. Най-много това се случва, когато се опитват да се свържат с клетъчна кула.
Това означава, че рискът се повишава, когато шофирате например, защото телефонът скача от клетка в клетка.
Слабият сигнал също кара телефона да излъчва повече радиация. Ето защо не го ползвайте в гаражи, мазета, асансьори...

5. Не говорете, пишете SMS

Това е най-добрият вариант да не държите телефона си близо до главата – пишете SMS-и, мейли или използвайте чат програмите на вашия смартфон.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news