» Финанси
начало » Финанси
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Фалитът се отлага
Конгресът гласува сделката за дълга, определен като „сандвич на Сатаната”

(08/04/11) Само часове преди техническия фалит на Съединените щати във вторник Сенатът одобри сделката за дълга, който лидерите на републиканците и демократите постигнаха в неделя вечерта с Белия дом. Президентът Барак Обама подписа текста, превръщайки го в закон.

Споразумението идва след седмици, през които фалитът изглеждаше неизбежен. Въпреки това никой във Вашингтон не е щастлив и всички мразят условията на сделката. Един от представителите на демократите дори я нарече „сандвич на Сатаната”, а Нанси Пелоси допълни – „с картофки от Дявола”.

Сделката включва увеличаване на тавана на американския дълг с 2,4 трилиона долара, което ще стигне някъде до края на 2012-а, т.е. до края на сегашния мандат на Барак Обама. Политиците се разбраха незабавно да отрежат около 1 трилион долара от разходите на държавата в следващите 10 години. Специална комисия ще предложи до ноември допълнителни спестявания от още 1,5 трилиона долара. Ако препоръките на комисията не бъдат гласувани до Коледа, тогава ще започне масово рязане на разходите – от социалните и здравните програми до отбрана.

„Сделката е забележителна по няколко причини, но най-вече защото предотвратява първия в историята фалит на Съединените щати”, сенатор Хари Рийд Демократ от Невада. Американският президент Барак Обама призна, че това не е споразумението, което той лично би предпочел. Белият дом настояваше за балансиран подход, който комбинира съкращаването на разходи с премахване на данъчните облекчения за богатите американци и отнемането на субсидии за петролните корпорации.

Гласуването в Долната камара на представителите в понеделник вечерта предизвика аплодисменти, викове и прегръдки. Но не заради сделката, а заради изненадващата поява на Габриела Гифордс - конгресдамата, която през януари беше простреляна в главата по време на среща с избиратели в родния си Тъскан, Аризона. Тя дойде във Вашингтон за първи път след инцидента, за да подкрепи сделката.

Появата на простреляната Габриела Гифордс във Вашингтон предизвика еуфория в Конгреса
„В Америка няма име, което да предизвиква повече любов, възхита, респект и желание нашите дъщери да бъдат като нея, от името на конгресдамата Габи Гифордс”, каза въодушевена Нанси Пелоси, която е лидер на демократите в Конгреса.

След емоционалното завръщане на Гифордс във Вашингтон гласовете „за" заваляха и спасителният план беше одобрен с много по-голяма преднина от очакваното.

Жертва на сделката обаче е цялата политическа класа във Вашингтон. Едва 2% от американците одобряват процеса, по който беше постигнато споразумението за дълга. Повечето определят действията на политиците като „отвратителни”, „глупави”, „разочаровани”. Републиканците получават мнозинството от негативната реакция, но президентът Барак Обама загуби 11-процентната си преднина пред евентуален конкурентен кандидат на предстоящите избори.

Ако Конгресът не беше приел споразумение за увеличаване на външния дълг, Америка нямаше да има достатъчно пари да плаща сметките си. Това щеше да доведе до тотална дестабилизация на американската и световната икономика. Паника на пазарите щеше да направи още по-трудно да се взимат заеми от банките – не само за държавите, но и за фирмите, което ще спре инвестициите. В глобален мащаб доларът ще поевтинее, а бензинът ще поскъпне. Рецесията щеше да се превърне в депресия, каквато историята не помни от 30-те години на миналия век.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news