» Образование
начало » Образование
сподели във  Facebook  Svejo.net 
България дава $530 000 за училищата в САЩ
Държавата субсидира обучението на 1296 ученици тук


Министърът на образованието Сергей Игнатов участва на кръгла маса с директори на българските училища в чужбина
Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com


(08/04/11) Българските училища в Америка получиха повече пари за новата учебна година от програмата „Родна реч” на министерството на образованието, показа проверка на BG VOICE. Най-голяма субсидия получава училището към църквата „Св. София” в Чикаго – 74 259 лева, следвано от „Джон Атанасов” с близо 72 хиляди лева. То е и най-голямото школо в САЩ със 162 ученици и още 35 в детската градина, за които родината опуска още 14 540 лева.


Най-много пари на дете обаче отиват за българчетата в Детройт. Там държавата дава близо 948 лева на дете, следвано от Орландо, Флорида с 818 лв. и Шарлот, Северна Каролина с 806 лв. Разходите за поддръжка на едно училище са едни и същи, независимо дали децата са 30 или 60. Затова средната субсидия на дете е по-висока в по-малките училища, обясняват финансисти. Средната издръжка на българско дете в САЩ е 517 лева. Общо за учебната 2011/12 година държавата дава на училищата тук почти 740 хиляди лева, което е около 530 хиляди долара.

„Тази година акцентът в програмата е върху обучението по български език, география и история”, обясни за BG VOICE главният секретар на образователното министерство Красимир Вълчев. Миналата година голяма част от субсидията отиде за извънкласни дейности като народни носии и кръжоци по музика и изкуства.

За идната учебна година България ще даде два пъти повече пари за училищата извън границите на страната. „С 2 млн. лева се увеличават средствата по националната програма „Роден език и култура зад граница“ за тази година“, съобщи зам. просветният министър Милена Дамянова. Така общата сума по програмата става 4,4 млн. лева.

Без субсидия


Училището във Вашингтон не е било одобрено по проекта „Родна реч” за следващата година, защото не е предоставило пълен комплект документи. Междувременно в списъка на одобрените липсват и училищата в Далас, Лос Анджелис и Филаделфия. Не е ясно дали тяхната дейност ще продължи само със собствено финансиране, или ще затворят.

Общо в САЩ българските училища са 31, тук учат около 1300 деца. Общо в чужбина над 20 хиляди малчугани посещават наши школа, чийто брой е 185 според председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов.

В момента просветното министерство довършва промените в закона за образованието, с които ще се уреди статутът на българските училища в чужбина. BG VOICE първи писа през април, че в момента няма нормативен акт, по който да работят тези школа, и така те де факто се оказват незаконни. Малко след това образователният министър Сергей Игнатов обяви временно решение и обеща нормативните промени в рамките на този парламент. Така дипломите от тези училища ще бъдат признати и в България.

Сериозно предизвикателство пред тези промени обаче се оказва контролът върху качеството на обучение в тези училища, както и как се харчат субсидиите. От министерството на образованието търсят варианти да изпратят свои хора в САЩ и Испания, където има най-много BG школа. Тези инспектори ще правят изненадващи проверки и ще следят за финансите на училищата. Кога ще стане това обаче не е ясно.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
04/22/2021
Марко
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news