» Избори
начало » Избори
сподели във  Facebook  Svejo.net 
ЦИК реши за гласуването в чужбина
Поне 100 души за да се отвори секция във вашия град

 През 2009 г. рекордните 7000 души гласуваха в САЩ
(08/11/11) Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщи, че не по-късно от 13 август ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на България трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на изборния процес по места. Това е част от решенията, които ЦИК прие по отношение на процеса на гласуване на български граждани в чужбина, съобщи говорителят на комисията Ралица Негенцова.

Там, където има дипломатическо или консулско представителство, се образуват избирателни секции при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват. Заявленията трябва да се подадат не по-късно от 27 септември (25 дни преди изборния ден).
В градовете, където няма дипломатическо или консулско представителство, избирателни секции се образуват при наличие на съгласие на приемащата държава и ако поне 100 избиратели подадат заявление да гласуват.

Дипломатите трябва да предоставят информация за заявленията в Министерството на вън шините работи до 29 септември. Два дни по-късно ЦИК ще обяви решението къде да има избирателни секции.
Когато броят на избирателите, заявили желанието си да гласуват, е повече от 1000, се образува нова избирателна секция.

Всеки желаещ да гласува избирател подава заявление, което подписва саморъчно. То се подава лично от избирателя до дипломатическото или консулското представителство на Република България или се изпраща чрез писмо. Сканирано изображение на саморъчно подписаното заявление може да бъде изпратено в електронна форма на е-mail адреса на посолството в pdf формат.

На парламентарните избори през 2009 г. имаше рекордна избирателна активност в Съединените щати. Тогава тук гласуваха 6 975 наши сънародници в 19 избирателни секции. За сравнение - на изборите през 2005 г. в САЩ са гласували около 5 хиляди души в близо 50 секции.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
04/22/2021
Марко
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news