» Вот
начало » Вот
сподели във  Facebook  Svejo.net 

(Пред)изборни неразбории в САЩ
   Подайте заявление до 27 септември, ако искате да гласувате във вашия град в Америка

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

Огромни опашки се извиха на изборите през 2009 г. в Чикаго - над 2000 души гласуваха в 2 секции
(08/26/11) Най-трудните за организация избори предстоят за българските дипломати в САЩ. Централната избирателна комисия постави изключително кратки срокове за разкриването на избирателните секции в чужбина, а финансовото министерство оряза сериозно бюджета. Дипломатическите ни представителства в Америка пък страдат от липса на хора.

Българите, които искат да гласуват в техния град в САЩ трябва да подадат заявления най-късно до 27 септември. За да се разкрие избирателна секция трябват поне 100 молби. В градовете където има консулства условието е за 20 заявления.

По-голяма част от периода обаче съвпада с летните ваканции на имигрантите и много от тях ще научат твърде късно за това. Хубавото е, че заявленията могат да се изпращат както по пощата, така и по факс и имейл. Бланката може да се изтегли от сайта на българското посолство във Вашингтон.
Най-проблемен ще се окаже Чикаго

В града, където живеят най-много българи, трябва да се разкрият поне 3-4 избирателни секции за да се избегнат огромните опашки и часовете чакане като на изборите през 2009 година. Тогава в Чикаго имаше само 2 секции, а гласуваха повече от 2000 души. За да бъде разкрита допълнителна секция обаче трябват още 1000 (хиляда) заявления. За 4 секции това са общо 4 000 молби за гласуване. Условието изглежда напълно неизпълнимо, особено в срока до 27 септември. От Външно минисетроство обаче коментираха пред BG VOICE, че има и друг вариант. Всяко едно от предградията на Чикаго е де факто отделен град и така за да се отвори секция в Шамбург, Шилер Парк, Дес Плейнс, Маунт Проспект и където и да е другаде ще трябват само по 100 заявления на събърб. Важно е на молбите да се посочи името на предградието където ще се гласува, а не просто Чикаго. Крайното решение къде ще има секции обаче ще се взима от Централната Избирателна Комисия (ЦИК). Там отиват и подадените молби за гласуване. В предишни години данните се обобщаваха от посолството и те предлагаха къде да са секциите.

Тази година ЦИК иска от всеки да попълни заявление на място, което ще забави процеса на гласуване
Друг проблем в Чикаго е липсата на кадри в дипломатическото ни представителство в града. Новият генерален консул Симеон Стоилов ще пристигне едва през септември, а консулът Лила Георгиева е в отпуск по майчинство. Техните задължения в момента се изпълняват от служители на посолството във Вашингтон, които на ротационен принцип работят в Чикаго. В Лос Анджелис също чакат нов генерален консул през септември. „Няма да има проблем с организацията въпраки съкратения персонал”, обеща временно управляващият посолството ни в D.C. Тихомир Стойчев. Дипломатът от кариерата е ръководил лично организацията по изборите няколко пъти до сега, но признава, че предизвикателствата тази година са много.

Освен с липсата на хора, дипломатите ще се сблъскат и с друг проблем –

орязаният бюджет за вота в чужбина

Финансовото министерсво е отпуснало едва 500 000 лева за изборите в 87 държави зад граница. За сравнение – за отразяването на вота от държавните медии БНТ, БНР и БТА са осигурени допълнителни 860 хил. лв. към десетките милиони лева годишна субсидия.

Постоянният секретар на МВнР Ради Найденов, който е председател на работната група за организиране на изборите в чужбина, съобщи в петък, че министерството е поискало с 10-15% повече, но ще търси начини да се вмести в орязания бюджет. Президентските избори зад граница през 2006 година са стрували 680 000 лева.

Според едно от изискванията на ЦИК във всяка избирателна секция трябва да има представител на държавата. Ако в САЩ бъдат разкрити 19 секции, както беше на изборите през 2009 г., това означава, че трябва да бъдат командировани още хора от България. На вота през 2006 година пък секциите бяха два пъти повече.

Друго изискване пък ще

забави гласуването в деня на изборите

Според инструкциите на ЦИК всеки, който пуска бюлетина освен български паспорт или лична карта, ще трябва да попълни и заявление по образц, с което декларира, че има право да гласува. Това ще забави допълнително процеса в изборния ден.
От Външно са поискали разяснения от ЦИК за последните два проблема и очакват техния отговор.

Пращат гласовете от чужбина по интернет 
 
Българите в САЩ ще пускат бюлетина на 23 октомври само за кандидатпрезидентска двойка, докато в родината ще избират и кметове.
От ЦИК искат тази година изборните протоколи от чужбина да бъдат сканирани и изпращани по интернет. Изискването беше въведено след гафа с бюлетините от САЩ на парламентарния вот през 2009-а. От мисията ни във Вашингтон тогава изчезна цял чувал с изборни книжа. Наложи се служители от представителството ни да издирват документите даже по сметищата. За изпълнението на новите изисквания мисиите ни и изборните секции, които ще бъдат разкрити зад граница, ще се оборудват със свързани към интернет компютри и скенери,обяви постоянният секретар на Министерството на външните работи Ради Найденов, който вчера разясни как ще бъде организиран вотът в чужбина.


 

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
04/22/2021
Марко
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news