» Developing story
начало » Developing story
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Irene опразни Ню Йорк, ураганът удря града сега

В пет квартала на града вече започна да вали проливен дъжд, а федералната метеорологична служба обяви и заплаха от торнадо, валидна до 11 АМ.

Ураганът Айрин започна да навлиза в мегаполиса Ню Йорк късно снощи местно време, което накара кметът на града Майкъл Блумбърг да призове съгражданите си да стоят на закрито, съобщава Ройтерс.

Нюйоркчани опразниха улиците и потърсиха убежище от стихията, която ще разгърне пълната си мощ тази сутрин.

Морското равнище в южната част на Манхатън в квартала Батъри парк вече е  десетки сантиметри над нормалното

Електрическата компания, който обслужва Долен Манхатън, обмисля дали да не прекъсне превантивно електрозахранването във финансовия район, където е Уолстрийт.

Асансьорите във високите сгради в Ню Йорк са спрени, за да не бъдат блокирани в тях хора при спиране на тока.

На Кота Нула в Долен Манхатън и около Кулата на свободата (строящия се мемориал за атентатите от 11 септември) са стоварени чували с пясък като предохранителна мярка срещу наводнения.

Кметът Блумбърг бе разпоредил задължителна евакуация на 370 хил. обитатели на районите, разположени ниско и в близост до вода. Той предупреди, че гражданите, които отказват да се подчинят, нарушават закона.

„Ако сте на неподходящото място по неподходящото време, това може да бъде фатално; няма значение дали това е тропическа буря или ураган от първа, втора или трета степен“, каза той.

Над 3700 потърсиха подслон в убежища,

а хиляди други се преселиха при приятели и роднини. Някои обаче не се подчиниха на задължителната евакуация и останаха по домовете си.

Повечето от големите вериги за бързо хранене и кафе в Манхатън отдавна са затворени. До късно вчера останаха да работят магазините за хранителни стоки и за алкохолни напитки.

Масовият обществен транспорт не функционира още от вчера през деня, но по улиците на Ню Йорк имаше таксита в изобилие, подчертава Ройтерс.

Американският Национален център за наблюдение на ураганите съобщи, че Айрин се движи на север-североизток покрай атлантическото крайбрежие със скорост 28 км/ч.

Скоростта на вятъра е около 130 км/ч с още по-силни пориви

Гигантският ураган е с диаметър около 1000 км. Според прогнозите, макар бурята вече да се движи над по-студени води, тя все още ще е ураган, когато отново навлезе на сушата близо до Лонг Айлънд, щата Ню Йорк, днес около обяд.

Предупреждения за ураган са отправени за крайбрежието на север чак до Нантъкет, щата Масачузетс.

По пътя си Айрин отне живота на най-малко седем души в Северна Каролина и Вирджиния и остави без електричество близо 1,8 млн. потребители.

Айрин отслабна до първата, най-ниска по петстепенната скала за ураганите. Той премина през Северна Каролина и Вирджиния вчера в 23,30 ч. по Гринуич, като покриваше с дъждове и ветрове територия с диаметър около 1000 км.

Въздушният, железопътният и автобусният транспорт в Ню Йорк и другите големи населени места започна постепенно да замира снощи заради наближаващия ураган, предаде Ройтерс.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news