» Протести
начало » Протести
сподели във  Facebook  Svejo.net 
И хакери се включиха в протестите “Окупирай Уолстрийт”
Движението на недоволните срещу банки, инвестиционни фондове и борси се разраства из целите САЩ

Така изглеждаше титулната страница в сайта на борсата за няколко минути
(10/14/11) Хакерската групировка "Анонимъс" удари официалния сайт на Нюйоркската фондова борса в рамките на акцията "Окупирай Уолстрийт". Вследствие на атаката сайтът бе блокиран за няколко минути в понеделник. "Обявяваме война на Нюйоркската фондова борса. 10 октомври никога няма да бъде забравен!", се казва в изявлението на "Анонимъс". Според някои източници сайтът е преустановил работа за 2 минути, докато според други - за 15.


По думите на представителя на Нюйоркската фондова борса Рик Адамонис "кратковременното блокиране на сайта не се е отразило на борсовата търговия".

Акцията "Окупирай Уолстрийт" започна в средата на септември, като всяка поредна проява се уговаря чрез Facebook и Twitter. Протестите са против финансовото съсловие в САЩ - банки, инвестиционни фондове и борси, считани за

основни виновници
за избухналата през 2008 г. криза. Организаторите обвиняват въпросните институции в "корпоративна алчност" и "финансов тероризъм".

Протестите за кратко обхванаха най-големите градове в страната, като на 1 октомври само в Ню Йорк демонстрираха близо 1000 души.

Тази седмица протестите продължиха с нова сила в Чикаго. Стотици недоволни, сред които имаше работници от най-различни професии, дори учители и религиозни лидери, се събраха в центъра на града в понеделник, за да се противопоставят на икономическото неравенство, съобщиха информационните агенции. По същото време там имаха конференции две финансови асоциации.

Макар акцията в Чикаго да бе вдъхновена от движението “Окупирай Уолстрийт”, което стартира през септември в Ню Йорк, организаторите й заявиха, че тя не е формално свързана с него. На официалния сайт на протеста бе обяснено, че той си има свое име - "Изправи се, Чикаго", и предвижда

Протестите в Чикаго придобиха всякакви измерения – включително и по вода
хиляди хора да се стекат
на пет отделни масови прояви с искания да си върнат работните места, жилищата и за по-добро образование.
Протестиращите имат намерение да продължат акциите си и в бъдеще, за да “разобличим ролята на финансовата индустрия за сегашната криза”.

Паралелно в Чикаго вече няколко седмици се организират всекидневни протести и от движението "Окупирай Чикаго", което в понеделник се присъедини към демонстрациите на "Изправи се, Чикаго".

В столицата Вашингтон пък действа движението "Спрете машината, създайте нов свят", което заедно с други групи демонстрира на "Фрийдъм плаза" между Капитолия, Белия дом и финансовото министерство на САЩ. Организаторите му обявиха, че ще продължат акцията си, въпреки че изтича разрешението на властите за нея. Движението се позова на Първата поправка към конституцията, която гарантира свобода на изразяването. "Спрете машината" възниква първоначално като пацифистко движение, което се бори срещу войните в Афганистан и Ирак.

И друга група, нарекла се "Окупирай окръг Колумбия" по аналогия с нюйоркското движение "Окупирай Уолстрийт", се е настанила на площад на две пресечки от Белия дом и възнамерява да не мърда от там, съобщава Франс прес.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news