» ИЗМАМИ
начало » ИЗМАМИ
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Билет за никъде: десетки българи жертва на фалирала агенция
Фалирала компания от Ню Йорк завлече десетки българи с платени, но неиздадени билети

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

(11/24/11) Разследване на BG VOICE разкри десетки българи от Източното до Западното крайбрежие, които са станали жертви на фалирала компания за продажба на самолетни билети 3КМ Travel от Ню Йорк. Те платили за своето пътуване и когато отишли на летището, се оказало, че няма билет на тяхно име. Други пък с изненада установили, че парите за платените от тях билети са били изтеглени по няколко пъти от банковите им сметки.

В края на септември Димитър Ургин купува билет на майка си от София до Атланта. „Платих директно с електронен чек, но не получих електронен билет. Две-три седмици по-късно дойде имейл от тях, в който казват, че им се налага да затворят фирмата, понеже били измамени от друга агенция, с която те работили, и да се обадим на авиокомпаниите, с които сме купили билети, за да проверим дали са били платени и дали имаме места за полетите.”

Резервацията за майката на Димитър е била за KLM. Когато той им се обажда, се оказва, че билет за нея няма. Служител на компанията обяснил на Димитър, че от 3КМ Travel са пуснали плащане за билета и той бил издаден. Малко по-късно същия ден обаче 3КМ са отказали резервацията и така парите никога не са били преведени на авиокомпанията, а билетът е бил канселиран.

Туристическите агенции имат определен срок – обикновено 48 часа след потвърждаването на резервация, да правят промени в нея – като имена, дати и др. без наказателни такси, обясниха за BG VOICE хора от бизнеса. Изглежда, че служителите в 3КМ са използвали тази възможност да получават издаден билет, който да препращат на клиентите си, но по-късно да отменят резервацията и така да отказват плащането.

Десетки са историите на пострадали от фалиралата агенция хора. Част от жертвите са се събрали в интернет форум, където споделят своята история и търсят начин да си върнат парите. Сред тях са българи от Вирджиния, Ню Йорк, Калифорния, Мисури, Илинойс, Джорджия, Колорадо и още много щати от двете крайбрежия.

През август Мария Иванова от Денвър плаща на 3КМ 2074 долара за два билета до България. Жената очаква внучка и искала да бъде там за раждането й. Мария платила билетите също с електронен чек, а парите били изтеглени на 23 август. На 1 октомври билета все още го нямало, затова тя се обадила в агенцията, откъдето обещали да го потърсят и изпратят. Не последвал никакъв имейл и 2-3 дена по-късно жената се обадила отново там. „Този път телефонът беше изключен. Пробвах всичките им номера, включително и факса, които бяха изписани на резервацията - без резултат - всички бяха прекъснати. Тогава отворих уебсайта им - за съжаление и той неактивен. Изпаднах в паника, не знаех какво да направя. След около час реших да позвъня в „Луфтханза” и да попитам дали имената ни са в листа на пътниците за полета, за който имахме резервация. Оттам ми отговориха, че е имало резервация на нашите имена, но по-късно е отменена. Угасна и малката искрица надежда, която ми беше останала –

разбрах,че сме измамени жестоко, и то от сънародници,
а от това болката е още по силна”, разказва Мария Иванова.

Жената се обадила в Better Business Bureau (BBB) в Ню Йорк. Но оттам отговорили, че фирмата вече не работи и трябва да се обърнат за помощ към адвокат. В доклад на ВВВ, до който се добра BG VOICE, има над 30 оплаквания от 3КМ - основно за проблеми с плащанията, доставката на продукта и проблеми с обслужването. Компанията е регистрирана на Иглика Въчинска. От документа става ясно, че 3КМ е всъщност маркетингов бранд на компанията M&K Tours Ltd. Именно M&K подават за банкрут. В повечето от финансовите документи на туристическата агенция е записано, че M&K Tours Ltd. d/b/a 3KM Travel, т.е. M&K извършват бизнес под името 3КМ – юридическа възможност в САЩ, която липсва в България.

Доклад на Better Business Bureau изброява повече от 30 оплаквания срещу 3КМ travel
На телефоните на 3КМ в Ню Йорк обикновено отговаряли две момичета – Мария и Зорница. След като компанията фалирала, двете също изчезнали. Наш опит да се свържем с тях, както и с Иглика Въчинска, удариха на камък.


Хора от туристическия бизнес споделиха пред BG VOICE, че не са изненадани от ситуацията. „Те от години даваха много ниски цени на клиентите си – дори под нетната цена, която трябва да платят на авиокомпанията”, разказа ни човек от една от големите консолидаторски корпорации, които издават билетите на по-малките туристически билети. Явно в дългосрочен план от 3КМ не са успели да компенсират тези разлики в цените от нова печалба и така се е стигнало до фалита, смятат хора от бранша.

Ниската цена е била факторът, който накарал Ангел Николов от Орландо да купи два билета от 3КМ за 1818 долара. Ангел и преди е бил клиент на компанията. И той платил с електронен чек, като дал номера на сметката си, раутинг номера и номер на чек. „Продиктувах им информацията в четвъртък, а в понеделник видях, че парите са изтеглени от сметката ми. Във вторник обаче установих, че

същата сума е била изтеглена още веднъж,
но с различен номер на електронен чек. „Веднага се обадих в 3КМ и Мария ми каза, че е станала грешка и ще ми върнат парите. В петък същата седмица получих имейл, че агенцията е фалирала и да звънна на авиокомпанията да проверя дали билетът ми е бил платен.” Ангел и съпругата му все пак успели да пътуват – тяхната резервация била потвърдена. Мъжът подал оплакване в полицията и по щастливо стечение на обстоятелствата успял дори да си върне парите – нещо, което почти никой друг от останалите пострадали не е успял да направи.

Парите си взела и Анелия Стойкова от Питсбърг, но тя е една от малцината клиенти на 3КМ, които са платили с кредитна карта. Жената също получила имейл за фалита на 3КМ и звъннала два пъти на Австрийските авиолинии, които й потвърдили, че билетът й е ОК. „Обадих се дори вечерта преди полета, за да съм 100% сигурна, но когато отидохме на летището с моите родители, които трябваше да пътуват, се оказа че сутринта в деня на полета – 8 октомври, от 3КМ са се обадили и са отменили резервациите.” Жената успяла да получи парите си обратно от кредитната карта, но оттам я предупредили, че ако 3КМ са подали за банкрут, е много вероятно да изтеглят парите обратно. Така работила системата, след като дадена компания обяви фалит. Сега Анелия чака средата на декември когато изтича 60-дневният срок, в който 3КМ могат да си поискат обратно парите за несъществуващия билет, който са продали.

Повечето от хората, с които говорихме, искат да споделят историите си, за да предпазят други хора от подобни измами. „Собствениците на фирмата, знам само Иглика Въчинска, може да открият нова компания, под друго име, но аз едва ли ще мога да разбера това.”, опасява се Мария Иванова от Денвър.

Това не е първият такъв случай. Преди 4 години стотици българи останаха по летищата от двете страни на Океана след като агенция „Хемус травел” от Ню Йорк също обяви фалит и не плати на авиокомпаниите закупените от техните клиенти билети. Някои от тях бяха просто напечатани на бланки от „България ер”, които собственичката Невенка взела от майка си, която работела за българския превозвач. „България ер” тогава се оказа с чек за 60 000 долара без покритие, издаден от „Хемус травел”. Същото се случило и с други авиокомпании, които отменили резервациите. Така много хора бяха ползвали първата половина на билета си (от САЩ до България), но останаха шокирани когато на летището в София им казали, че няма да ги качат на полетите за връщане. Подобна схема имаше и още по-рано с агенцията „Интер-Балкан травел” от Чикаго.

За да не ставате жертви на подобни измами е важно да купувате билет от агенти, които са дълго в бизнеса и никога да не плащате с чек, съветват специалисти в този бранш. Още съвети как да се предпазите вижте в карето.

Всичките ни опити да се свържем с представители на ЗКМ Travel до редакционното приключване на броя останаха безуспешни. Когато позвънихме на домашния номер, който получихме от справки за Иглика Въчинска, женски глас със силен акцент отговори на английски „No, you confused the number”, след като на български попитах дали това е номерът на Иглика Въчинска. BG VOICE ще даде възможност на представители на ЗКМ Travel и М&К Tours да разкажат тяхната част от историята, ако се свържат с нас.
Как да се предпазим
За да не станете жертва на измама, най-добре е да купувате билети от агенция, която е била дълги години в бизнеса, съветват туроператори. В идеалния случай се доверете на местна фирма, в чийто офис може да влезете, да се запознаете с агента и да поддържате лична връзка.

Независимо от всичко това и изграденото доверие избягвайте да плащате с чек и още по-малко да диктувате раутинг номера и този на сметката си, казват специалисти. Дори и да не станете жертва на измама, винаги е възможна грешка. Плащането с чек не ви дава същите гаранции като с кредитна или дебитна карта. Банките не са съгласни да възстановяват суми, платени с чекове, дори и да не сте получили продукта или услугата, за която сте дали парите си. С кредитните карти е друго – компанията ще ви възстанови парите веднага, ако има проблем с това, което сте купили. Освен това имат и гарантирано връщане на суми, които са взети при измама. И цялата процедура обикновено отнема едно обаждане по телефона.

Много от агенциите искат да попълните т.нар. authorization form за плащания с карта. Попълнете я и си пазете копие. Това е документът, който показва за каква сума и за какво точно сте оторизирали агенцията да тегли пари от картата ви. Документът може да ви е нужен при проблем и ще ви помогне за бързото и безпроблемно връщане на парите в сметката.

Когато платите билета, бъдете сигурни, че той ви е изпратен още същия ден, и се обадете на авиокомпанията да го потвърдите. Обяснете им, че това е потвърдена резервация и ако някой иска да прави промени по нея, това сте само и единствено вие.
Коментирай

I will be putting this dazzling isinght to good use in no time.
( Candie @ 2011-12-10 18:03:25 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
01/20/2022
Tимoтeй
01/22/2022
Аксения, Oкcaнa
01/23/2022
Григор
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news