» Дело
начало » Дело
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Спряха делото срещу българина, отказал да каже от къде е

(12/22/11) Делото срещу българина, който отказал да каже къде е роден, беше прекратено във вторник след като основният свидетел не се появи. През август мин. година Веселин Дитрич беше обвинен в непорядъчно поведение, с което е предизвикал публично неудобство и раздразнение и отказвайки да предостави информация за произхода си (disorderly conduct “by causing public inconvenience and annoyance and refusing to provide pedigree info.”). Той отказал да каже на полицаите в нюйорското метро PATH къде е роден след скандал с пътничка в един от влаковете.

Докато пътувал към Манхатън жена с много татуировки привлякла вниманието на българина. Заради увреденото си зрение тя му изглеждала синя. Той се взрял в нея, това я обидило и тя поискала от него да напусне вагона на метрото. Когато той отказал, тя го заплашила, че ще повика полиция. Кондукторът чул разправията и уведомил униформените. Пристигнали трима служители на реда от Порт ауторити.

След като разпитали жената, те казали на Веселин, че няма да има обвинения, но поискали от него да се легитимира. Той отказал. Полицаят му заявил, че ще бъде обвинен във възпрепятстване на служебно лице и българинът си казал името и домашния адрес. Полицаят обаче попитал от коя държава е мъжът. Той категорично отказал да даде тази информация с мотива, че не е задължен и след известна разправия бил отведен с белезници в участъка където му бил връчен обвинителният акт.

Именно тази жена е била ключовият свидетел на обвинението, която не се появи в съда във вторник сутринта. Прокурорът, адвокатите на Порт ауторити, както и полицаите в съда казаха, че са готови за дело и ще преследват българина, ако жената се беше появила. Когато това не се случи прокурорът Рон Вентури каза, че делото се прекратява. Преди това обаче Веселин Дитрич е бил предупреден, че ако не се признае за виновен по по-леко обвинение, прокуратурата ще поиска затвор за него. Това е крайно необичайно сурова мярка за човек с първо такова провинение.
След 16 месечна съдебна битка, Дитрич напусна съдът усмихнат. Делото му беше отлагано на няколко пъти, което според него е имало за цел само да го накаже. В градчето Хубокен, Ню Джърси, където той живее, този тип дела се решават обикновено за месец-два. Именно това разкатавена на е причината Веселин да се чуди дали не е нарочно.

Той е известен в общината на Хубокен като активист срещу корупцията и несправедливостта в администрацията. От години е член на местната органицаия на активисти People for Open Government . Случаят получи широко медийно отразяване, включително и от New York Times. Според Дитрич медийния натиск също е оказал влияние върху изхода от делото.

Веселин идва в САЩ през 1987 година. Родом е от Варна. Занимава се с компютри и работи дълги години за Fred Alger Management, чийто офиси се намират на 93-ия етаж на Световния търговски център в Ню Йорк. На 11 септември 2001 година, той е на почивка в България. Терористите убиват 33-ма от неговите колеги.

Българинът обаче не разбра дали това, което е направил е законно или не.„За мен това е най-важният въпрос -дали има такава политика в Порт ауторити да пита за родната страна. Това не ми е ясно.”, заяви пред BG VOICE от дома си в Хубокен Дитрич. Според сайта на American Civil Liberties Union хората не са задлъжени да отговарят на въпроси на полицията от къде са родом. Според едно от ключовите дела, създали прецедент в американското право, State v. Camillo, отказът да се даде на полицай име, дата на раждане и номер на социалната осигуровка, не е престъпление.

„Не мога да кажа, че се чувствам реабилитирам защото нямах моя ден в съда”, каза Дитрич след като делото беше прекратено. Според него не е имало причина да бъде арестуван и е искал да го докаже в съда.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news