» Дело
начало » Дело
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Съдът: „Диана експрес”, която беше в САЩ, е фалшива

Концертите в САЩ на групата, която се представяше като „Диана експрес”, събираха по около 100-ина души, дори и в Чикаго
(01/12/12) Върховният административен съд (ВАС) в България обяви, че групата, която през май м.г. обикаля Съединените щати на турне под името „Диана експрес”, е наистина фалшива, както писахме още през април. Съдът ефективно отхвърли молбата на китариста на групата Максим Горанов, който обжалваше отказа на Министерството на културата да регистрира формацията му под името на легендарната рок банда „Диана експрес”, основана от композитора Митко Щерев. Горанов, който е бил за кратко китарист в единия от съставите на оригиналната формация, използва легален трик и през 2009 г. регистрира търговската марка „Диана експрес”.


„Търговската марка няма нищо общо с регистрацията на артистична група. Има издаден закон, според който само в Министерството на културата вие може да получите име за артистична група”, обясни за BG VOICE Митко Щерев. От Министерството на културата обаче отказват регистрацията на формацията на Максим Горанов с мотива, че тази група се представлява от композитора Митко Щерев и певеца Илия Ангелов. Тогава Горанов обжалва отказа във ВАС.

Междувременно формацията на Горанов започва активна творческа дейност под името „Диана експрес”. Те обикаляха медиите, правеха участия и дори турне в САЩ. Още преди да стъпят на американска земя, BG VOICE алармира за подмяната, след като Митко Щерев ни съобщи за това. Тогава в интервю за в. „България Сега”, които бяха медиен спонсор на турнето, продуцентът на групата – приближеният до ГЕРБ д-р Милен Врабевски, обяснява, че неговите юристи внимателно четели публикациите в BG VOICE, което трябваше да прозвучи като явна заплаха към нашия екип заради това, че следим темата отблизо.

Митко Щерев и Илия Ангелов
Врабевски, който е и виден спомоществувател на българските училища в чужбина чрез фондацията си „Българска памет”, продуцира и албум на групата с името „Площад Синева”. „Синева” е една от малкото песни от репертоара на „Диана експрес”, които новата формация може легално да изпълнява. Всички други големи хитове, сред които „Душа”, „Признание”, „Молитва за дъжд”, „Наследство” („Две праскови и две череши”), „Сутрин”, „Северина” и др. - са написани от Митко Щерев. С нотариално заверени писма той забранява на членовете на групата да изпълняват по участия неговите хитове. Те обаче не се съобразяват с това и ги свирят и пеят на турнето си в САЩ, което не предизвика голям интерес.


Заради всичко това обаче именитият композитор е решил да заведе дела срещу тях. „Едното ще е срещу Максим Горанов за 20 хиляди лева за морални щети. Другото ще е за същата сума, но срещу д-р Врабевски, който е продуцент на албум на „Диана експрес”, обяви композиторът Митко Щерев. „Представяте ли си той да реши да издаде албум на „Ролинг стоунс”, щото е решил, че трябва да ги възстанови като група”, риторично попита Щерев. Той ще изчака да мине и обжалването пред 5-членен състав на административния съд, което е насрочено за края на този месец, преди да подаде своите искове. Юристи твърдят, че е малко вероятно ВАС да обърне решението.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/07/2022
Аврам
10/12/2022
Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка
10/16/2022
Златка,Златко, Лука, Лукан
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news