» BG църкви
начало » BG църкви
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Досието на Йосиф: Свещеници в САЩ работели за ФБР
Харесвал жените, но предпочитал парите и имотите

(01/26/12) Държавна сигурност е играла важна роля в живота на българите в САЩ и е използвала църквите, за да ги манипулира. Това разкриват разсекретените през последните дни документи от архивите на репресивните служби на комунистическия режим. Както вече писахме, 11 от 15-те митрополити на БПЦ имат картончета в ДС. Сред тях и митрополит Йосиф, който отговаря за църквите в САЩ, Канада и Австралия. Неговото досие обаче не е изненада за никого, защото още преди 2008 г. той призна в безпрецедентна изповед за контактите си със службите. Сега обаче за първи път може да надникнем в двата тома на досието му.

Митрополит Йосиф е следял и донасял особено усърдно на Държавна сигурност за емигрантите ни в Америка. „Свещеници и миряни на българската църква в Индианополис работят за ФБР.” Това е записано в досието на митрополит Йосиф от неговия водещ офицер Кирил Котев. Той е бил натоварен да дебне политика ни в опозиция Иван Дочев – лидер на Българския национален фронт в Чикаго, както и членовете на Българския народен комитет, основан от Г. М. Димитров. Дочев почина на 92-годишна възраст преди 8 години и е един от малкото българи, които са се срещали с Хитлер.

Самият Йосиф се подвизава близо две десетилетия под псевдонима Николов. Той е вербуван на 19 декември 1980 г. в явочна квартира „Берьозка”. Трябвало е да следи и за „вражески групировки”.

Една от първите задгранични задачи на духовника след вербуването му е била да слухти какво говорят религиозните дейци за авторитета на папа Йоан Павел Втори. Това е трябвало да направи по време на междурелигиозна конференция за мир, която се е провела от 2 до 14 септември 1982 г. в Индия. В доклада си след командировката обаче Йосиф не дава информация, тъй като не знаел чужди езици. Това е и една от причините вербуването му за задгранична дейност да се проточи цели две години – от 19 декември 1980 г. до 8 февруари 1982 г. Разработващият го офицер Котев дори

заявява на Йосиф, че трябва да си оправи английския


и го успокоява, че да научи останалото ще имат грижа службите.
„Николов правилно разбира какво е мястото и ролята на църквата при социализма. В отговорите си е задълбочен и изчерпателен. Положителното му отношение към органите на ДС се утвърждава”, пише офицерът в доклада си.

Независимо че Йосиф се проявява като послушен и изпълнителен към тях, те го наблюдават чрез неколцина други свои агенти – монаси, преподаватели от Духовната академия и вярващи. Като най-усърдна и най-тънка познавачка на характера му се изявява агент Зорка. Тя докладва, че Йосиф „по женския въпрос е предпазлив, но не е и неподатлив. Обича обаче повече имането и парите”. По-нататък тя изтъква, че „той мечтае патриархът да му уреди софийско жителство и да си купи къща в с. Бистрица”. Зорка неколкократно подчертава, че Йосиф се държал много студено с родителите си.

Преди Йосиф да бъде командирован в САЩ, за да оглави задграничната ни епархия, той преминава през оперативна подготовка, в която получава наставления как да следи полицейските органи в САЩ. Той е бил обучен и как да се държи при „усложнена обстановка - задържане и арест”.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
04/22/2021
Марко
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news