» Бизнес
начало » Бизнес
сподели във  Facebook  Svejo.net 
„Шеврон” започна инвестициите в България с $4000
Четири компании с енергийни интереси в страната се оказаха спонсори на приема на посолството ни в САЩ за 3 март

Елена Поптодорова
(02/23/12) Компанията „Шеврон”, около която се разиграха горещи страсти в България и с която правителството на Бойко Борисов първо одобри, а после отхвърли споразумение за проучвания на шистов газ, все пак е започнала да прави инвестиции, макар и не директно в икономиката на страната, стана ясно тези дни. Тя е спонсор на посолството ни във Вашингтон за тържеството по повод националния празник 3 март. Логото на „Шеврон” дори краси официалните покани за събитието, които бяха разпратени миналата седмица. Една от тях попадна в ръцете на ВМРО, които я разпространиха сред медиите в България и така „Шеврон” отново се озова в центъра на скандал. Според ВМРО „е недопустимо точно тази компания да спонсорира официална държавна проява, при положение че върху нея тежат съмнения за лобистка намеса в политическия процес на България”.

Посланик Елена Поптодорова призна пред BG VOICE, че компанията наистина е спонсор на приема, но заяви, че лично тя не вижда никакъв проблем в това. „Шеврон” са платили $4000 за наем на залата, в която ще бъдат посрещани гостите. „С какво са сгрешили “Шеврон”, че се предизвиква толкова шум”, попита г-жа Поптодорова. Според нея самият факт, че определена фирма проявява интерес към страната, е важен показател за възможностите, които България предлага за инвестиции.

Копие от поканата за тържеството
На въпросните покани са отбелязани фирмените знаци на още три американски компании като спонсори и нито една не е случайна – всички те имат енергийни интереси в България.
Единият спонсор - „Транс Атлантик петролиум", закупи миналата година фирмата „Дайрект петролиум България" и чрез нея получи лицензи за проучване на шистов газ в района на Ловеч и село Ъглен с площ 2288 кв. км. В този периметър попада и находището в Девенци, което е с дълбочина 4200 м и в момента дори вече се използва на тестова основа като дава 7 куб.м газ дневно. Другият спонсор – „Сън Едисон", се занимава с енергия от слънцето и през 2011 г. придоби в България готов проект за 50 мегавата, като заедно с това закупи земя в района на Пловдив. Тържеството за 3 март си има и четвърти спонсор - „Хъниуел“. Това е холдинг от сто компании, занимаващи се с развитие на различни технологии. Техен клон действа в България от 1993 г. В момента „Хъниуел“ предлага съоръжения за газовата промишленост.

От всички спонсори българските медии обърнаха внимание единствено на „Шеврон”. Посланик Поптодорова не можа да си спомни как точно тази компания се е присъединила към благодетелите на празника. „Вероятно е станало чрез нашия търговски представител”, каза тя. Същевременно Поптодорова разкри, че „Шеврон” са подпомогнали финансово и миналогодишното тържество. Фирмата е била в тясно взаимодействие с посолството ни в САЩ от дълго време. Според Поптодорова, „когато започна моят втори мандат (2010 година – бел. ред.), аз ги заварих тук”.

„Българското външно министерство трябва да отговори на въпроса допустимо ли е емблеми на компании да стоят редом с държавния герб. Законите и дипломатическата практика са регламентирали ясно условията, при които чужди фирми могат да правят подаръци на официални представители на българската държава", настояват от ВМРО.
Говорителят на МВнР Весела Чернева заяви във вторник, че привличането на спонсори за официалните приеми на посолствата е обичайна практика, която прилагат и чужди мисии в София. „Основна задача на нашите посолства е да поддържат интереса на местните фирми към България. Те поемат част от разходите за приемите и така спестяваме пари на българските данъкоплатци", обясни тя. По нейни думи бюджетът на министерството за представителни разходи е свит до символични суми.

Г-жа Поптодорова съобщи пред BG VOICE, че на приема се очакват около 500 души. Той ще се състои в сградата на Организацията на американските държави, защото посолството не разполага с толкова голям салон. Другите три компании са броили $5000 за кетъринга. „Ние не разполагаме с голям бюджет, а за съжаление български компании не проявиха интерес да спонсорират нашите официални прояви”, оплака се посланикът ни във Вашингтон. От МВнР съобщиха, че бюджетът за представителни нужди на дипломатическата ни мисия в САЩ е $5500 годишно.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
04/22/2021
Марко
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news