» ФОЛКЛОР
начало » ФОЛКЛОР
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Плевнелиев гост на спектакъла на „Българе” в Чикаго
От НСО вече огледаха сградата на „Коперникус”, за да осигурят всички мерки за сигурност на президента

(04/11/12) Българският държавен глава Росен Плевнелиев ще бъде специален гост на единия от спектаклите на ансамбъл „Българе” в Чикаго на 18 май, петък, в залата на „Коперникус тиътър”. Новината потвърди ръководителят на състава Христо Димитров. Още по време на предизборната си кампания миналата година Росен Плевнелиев каза в интервю за BG VOICE, че ще подкрепи проекта. „Той потвърди подкрепата си за нашето турне в САЩ и в разговор с вицепремиера Цветан Цветанов”, сподели още Димитров.

Турнето на „Българе” е най-мащабният роден проект в Съединените щати, който за втори път се организира от „Булмедиа” (компанията е собственик и на BG VOICE, бел.ред.). 50 души екип, от които 45 танцьори, ще пристигнат от България за поредица от концерти в САЩ и Канада в края на май. Карго контейнер с костюми и реквизити също пътува насам, а друга част от декорите вече се строят тук. „За да привлечеш на своя страна държавна институция, след като си частен ансамбъл, трябва да произведеш качествен продукт. Трябва да докажеш във времето, че твоята дейност е от изключително значение за страната, за съхраняването на фолклора и културата. От друга страна, ако вече си направил това, не е сложно да потърсиш патронаж и да го получиш, защото ти си изградил този имидж и хората знаят, че когато се каже „ансамбъл "Българе", става въпрос за

най-големия частен професионален ансамбъл в Европа.

Става въпрос за един ансамбъл, който е създал най-мащабните фолклорни и исторически спектакли и който развива най-голямата концертна дейност в страната. Този авторитет вече дава възможност големите хора в държавата да сложат своите имена зад една такава дейност”, каза Христо Димитров. Концертите в Чикаго съвпадат и със срещата на върха на лидерите на страните - членки на НАТО, което го прави перфектна възможност за представяне на българската история, култура и фолклор пред широка публика.

Президентът Росен Плевнелиев от години подкрепя проектите на „Българе”
Засега в Чикаго са обявени два концерта. На кой от тях ще присъства президентът Плевнелиев не е ясно. Екип от Националната служба за охрана (НСО) пристигна от България миналата седмица и в присъствието на генералния ни консул в Чикаго Симеон Стоилов огледа маршрута и сградата на „Коперникус”, за да планира мерките за сигурност на държавния глава. Той ще бъде придружен от посланика ни в САЩ Елена Поптодорова и българската делегация. Охраната обаче ще бъде осигурена от американските „Сикрет сървиз”, което е стандартна процедура за визита на чужд държавен ръководител в Америка. В програмата на президента са включени още срещи с българската общност както и различни събития с наши партньори от НАТО. Детайлите все още се уточняват, съобщиха от президентството. Срещата на военния алианс е на 20 и 21 май в Чикаго.


Междувременно екипът на ансамбъл „Българе” готви специалния спектакъл, който ще представи в САЩ и Канада. Идеята е шоуто да бъде достъпно не само за българи, но и за чужденци. „Премахнали сме например актьорската игра, където има текстове, оставащи неясни за един чужденец. В България всеки би разбрал, че "Двама братя от една плът създадоха букви" се отнася за светите братя Кирил и Методий. Но за един американец това изречение ще е с неясно съдържание”, разказва Христо Димитров.

„Българе” ще гостуват в Чикаго, Торонто, Монреал, Ню Йорк и Вашингтон. BG VOICE е медиен партньор на събитието.
Коментирай

I'm impressed you should think of somtehing like that
( Don @ 2012-12-03 05:33:48 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/02/2021
Герасим
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news