» BG събор в Пенсилвания
начало » BG събор в Пенсилвания
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Училището в Уинд Гап постави началото на първия български събор в Пенсилвания

(06/07/12) Седмица преди втория BG фестивал в Чикаго, който събра 12 хиляди души, родители, ученици и приятели на българското училище „Родина” в малкото градче Уинд Гап, щата Пенсилвания, организираха първия български събор и поставиха началото на една позабравена българска традиция в този регион.

Около 300 сънародници от три щата – Ню Йорк, Ню Джърси и Пенсилвания (Wind Gap, Stroudsburg, East Stroudsburg, Bath, Easton, Allentown, Bethlehem), се събраха за тази първа среща.

Под ритмите на българска музика младото българско поколение цял ден се забавляваше, танцуваше и виеше български хора.

Грандиозната идея и целта на събитието всички да са заедно на този ден се осъществи чудесно благодарение на ентусиазма на присъстващите, като им припомни за прекрасната стара българска традиция да се повеселим заедно приятели от близо и далече.

Макар и далече от родината си, всички гости по един или друг начин показаха умението си да танцуват наследено от дедите си кръшно българско право хора, което се извиваше дo късно вечерта.

Времето беше в хармония и отразяваше настроението на празнуващите. Прекрасното място и красивата природа повдигаха духа на всички. Във великолепния парк EverGreen Lake събитието беше избрано и спонсорирано от младите и предприемчиви бизнесмени - двамата братя Радослав и Пламен Алендарови от бързо разрастващата се компания „ALEKS Trucking”. През целия ден те бяха неотлъчно до сънародниците си и помагаха в организацията.

Вкусната храна беше дело и достояние на познатия и уважаван в района „Uncle Jimmy”. С прозорливия си поглед на майстор-готвач той се грижеше всичко да е наред около масите с вкусотиите. Спонсорството му още един път доказа здравата връзка между поколенията.

Родителите на децата от училище „Родина“ също бяха приготвили традиционни наши блюда, баници, баклава, сладкиши... и неуморимост в празника.
На събора присъстваше и генералният консул на Република България в Ню Йорк Радослав Точев.

От екипа на училището искат да благодарят на всички спонсори и приятели за прекрасното събитие. „Без вас е по-трудно, а с вас сме по-силни и мощни, написаха те в благодарствено писмо. Да се опитаме да изградим около себе си своята България, защото родината е там, където са чедата й. Нека да възраждаме и продъжаваме българските традиции, да пазим българския дух, да възпитаваме децата си да пазят корена ни.”
Коментирай

Kade se namira uchilishte Rodina?
( Donka @ 2012-07-04 22:44:47 )
Ho ho, who woudla thunk it, right?
( Fiqi @ 2012-07-07 14:52:17 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
04/22/2021
Марко
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news