» Отворено писмо
начало » Отворено писмо
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Ради Георгиев да се извини за фалшивата „Диана Експрес”
(06/14/12) През 1974 година основах група „Диана Експрес”. В края на същата година издадох албум със същото име с моя музика и аранжименти. В него, освен че свирих на пиано и „Хаммонд” орган, аз бях и вокален солист. До края 1975 година от този диск се продадоха 150,000 бройки. Така се появи „Диана Експрес” на бял свят.

През месец септември във второ студио на радио „София” заедно с Васил Найденов записах втория албум на „Диана Експрес”. Последният /шести/ албум на групата излезе през 2002 година. От 2006 г. до днес групата се представя от мен и Илия Ангелов. През последните десет години като тотални и неостаряващи наши хитове се наложиха две песни: ”Блус за двама”и „Наследство” - известна повече с името „Две праскови и две череши”. Тези два хита, както и „Душа”, „Молитва за дъжд”, „Северина”, „Утре”, известна като „Сутрин”, „Влюбено сърце”, „Балада за Пловдив” и др. са написани и аранжирани от мен. Знаковите китарни сола на „Душа” и „Молитва за дъжд”, както и на останалите песни са написани също от мен, защото, както казах, аз съм и аранжор на „Диана Експрес”.

В броя от 13-19 април м.г. BG VOICE отпечата статия със заглавие: „Фалшива „Диана Експрес” идва в САЩ?”. Статията беше суперпрофесионална, защото даде възможност на мен, на Илия Ангелов /човека, изпял горепосочените хитове/, на Максим Горанов, на директора на „Музикаутор” г-жа Тодорова, както и на

Ради Георгиев – организатор на турнето на фалшивата „Диана Експрес”

да кажат какво мислят по въпроса. Ще цитирам два бисера от тази статия и ще оставя заключенията за вас, драги мои сънародници.
Ето първия шедьовър. Той е на М. Горанов: „Митко Щерев няма как да ми забрани да изпълнявам песните на „Диана Експрес”, защото той не е член на групата.” Става въпрос за моите хитове, които споменах по-горе и които му забраних да изпълнява, като спазих Закона за авторското право, който ми дава право на това. Този, на който написах солата, по които вие го идентифицирате. Ето и втория бисер, изречен от г-н Ради Георгиев: „Не е морално М. Щерев да претендира, че група, създадена с парите на данъкоплатеца /става дума за „Диана Експрес”/, е негова собственост, защото писал музика за нея.” И това го казва човек, който през 1974 г. е бил на 13 или 14 години. Това е долнопробна лъжа, която вони на комунизъм. Искам най-отговорно да кажа, че от известните групи и оркестри в България на държавен щат са били само оркестър „София” и оркестър „Балкантон”. Всички останали групи бяха частни формации и пътуваха със собствени апаратури на хонорар. Така беше и в „Диана Експрес”. Освен това причина за първото ни турне беше рекордната продажба на първия албум на групата, който няма нищо общо нито с данъкоплатеца, нито с държавата.

Преди една година М. Горанов и Ц. Банов подадоха молба в Министерството на културата за регистрация на името „група Диана Експрес”. Министър В. Рашидов им отказа регистрация, а те оспорваха решението му във Висшия административен съд. На 4 април т.г. Върховният административен съд потвърди отказа, като решението не подлежи на обжалване. Така името група „Диана Експрес” бе дадено на мен и Илия Ангелов.

С това писмо искам да призова г-н Ради Георгиев да прояви мъжественост и да се извини в този вестник на всички българи, които живеят в САЩ, защото той и китаристът Максим Горанов ги излъгаха, като ги поканиха на концерт на група „Диана Експрес” – менте. Ще ви кажа само, че нито един от въпросните пет човека няма нищо общо с песните „Блус за двама” и „Две праскови и две череши”, „Есен”, „Балада за Пловдив” и други мои хитове. Ето за какви остапбендеровци говорим. Ако г-н Георгиев все пак не се извини, оставям на вас, драги сънародници, да решите дали да му вярвате от тук нататък или не!

С пожелание за щастливо лято!
Митко Щерев
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/07/2022
Аврам
10/12/2022
Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка
10/16/2022
Златка,Златко, Лука, Лукан
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news