» BG фолклор
начало » BG фолклор
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Пол Уинтър посреща слънцето с BG фолклор в Ню Йорк
Български таланти делят сцена с легендарния музикант

Никола Гайдаров, Мария Колева, Пол Уинтър, дъщеря му Кииту, Николай Колев и съпругата му Донка Колева
Анастасия Върбанова
www.BG-VOICE.com

(06/21/12) Замисляли ли сте се какво може да накара душата ви истински да тържествува. Разбира се, ще кажете, толкова много неща. Е, нека ви разкажа за това какво преживях аз и малцина българи миналата събота в града, който никога не спи – Ню Йорк. Събитие, което накара над 500 души от всички краища на света да посетят една от най-големите катедрали, The Cathedral of St. John the Divine, в 4:30 сутринта, за да посрещнат заедно изгрева и да преживеят едно медитативно състояние на духа, обляно с красотата на българския фолклор.

Истинска или фаталистична, мистична или уникална, българската народна музика провокира носителя на седем награди „Грами” Пол Уинтър да посвети тазгодишния концерт по повод лятното слънцестоене на българския фолклор. Пол се впечатлява от родния фолклор още през 1963 г., а през август миналата година осъществява своята дългогодишна мечта да посети България. След това е твърдо решен да включи българския фолклор в своите бъдещи проекти. Преди месеци певицата Влада Томова го запознава с известния гъдулар Николай Колев, който живее със съпругата си, народната певица Донка Колева, в Ню Йорк. Така започват да работят заедно по музикалния проект „Пътят на прелетните птици”. Непосредствено след това идва и поканата за участието в „Summer Solstice” на дъщеря му - талантливия глас Мария Колева, завършила прочутото българско музикално училище в Широка лъка, както и на един от най-добрите кавалджии на България, Никола Гайдаров, трето поколение музикант, възпитаник на музикалното училище в Котел и Академията в Пловдив, който в момента живее в Чикаго.

Състояние на задоволство и усещане за пълнота. Само така мога да опиша това, на което бях свидетел. Но искам да ви разкажа и още.

Представете си как в най-голямата готическа катедрала в света при пълна тъмнина в това огромно пространство кънти лъкатушеща музика между етно мотиви и елегантни джаз изпълнения, водени от легендарния саксофонист Пол Уинтър. Звуци на кавал, гъдулка, саксофон, кларнет, перкусии, орган, долитащи от различни части на катедралата, и зашеметяващи автентични български песни, сред които „Зайди, зайди ясно слънце” и „Вечерай Радо”, перфектно поднесени от Мария Колева. И всичко това, докато се открие експанзивен свят, обрисуван от навлизащата светлина на зараждащото се слънце, която постепенно огрява големите прозорци от цветно стъкло, за да посрещнем първия изгрев на лятото. Преживяване, водещо зрителя и слушателя до дълбоко вътрешно чувство, усещане за хармония, вътрешна радост и истинската свобода, завършило простичко с думите „Добро утро”.

Катедралата „St. John the Divine” в Ню Йорк
В търсене на „великата симфония на Земята” Пол Уинтър пътешества къде ли не по света. Обожава да прави записи на открито. Осъществява проекти, като преплита песните на китовете и воя на вълците с класическа и етническа музика в духа на джаза.

Пол Уинтър е изнесъл повече от 2000 концерта в най-големите зали на Америка, Европа и Азия. Гостувал е в Белия дом във Вашингтон, пустинята Негев в Израел, в Двореца на принцовете в Япония. В знак на уважение за неговия принос към опазване на живата природа Пол Уинтър получава награда от ООН и почетен знак за защита на околната среда, медал от Организацията за защита на животните на САЩ. По-голяма част от концертите на Уинтър са посветени на опазването на околната среда.

„Българския фолклор ме научи на това, което наричаме вселенска душа, казва Пол Уинтър пред BG VOICE. Аз преоткрих толкова много светове в разнообразието на вашата музика и чрез инструменти като гайда, гъдулка, кавал. Аз съм джазмен, но започнах да се уча. За мен това бяха нови инструменти, но с позната за мен душа. Този проект се осъществява за 17-и път. За зимното слънцестоене в тази катедрала се случва своеобразен спектакъл, светлинно шоу с десетки музиканти. Аз реших да направя и концерт през лятото. Но както има ден и нощ, лято и зима, така реших и аз да направя нещо тотално противоположно на основния спектакъл, нещо извън шоубизнеса, заложих на автентичното и на природните дадености като светлинни елементи.” А за това как намира съвместната си работа с българските изпълнители Пол сподели: „Щастлив съм, че имам възможността да работя с Николай Колев и че мога да включа този уникален инструмент гъдулка в моите проекти. А Мария Колева и Никола Гайдаров са едни превъзходни млади професионалисти, които, убеден съм, ги чакат блестящи изяви.”
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/07/2022
Аврам
10/12/2022
Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка
10/16/2022
Златка,Златко, Лука, Лукан
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news