» Депортации
начало » Депортации
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Обама спря депортациите на децата, доведени тук нелегално
Предизборният ход на президента е само временен заместител на все още неприетия DREAM Act

(06/21/12) В изненадващ ход американският президент Барак Обама обяви в петък, че неговата администрация ще спре депортирането и ще разреши работа на стотици хиляди деца, които са доведени в САЩ нелегално. Това негово решение е в синхрон с т.нар. DREAM Act – закон, който би дал път към зелена карта на тези деца. От години обаче нормативният акт не може да мине през разделения Конгрес. Сега президентът използва отново т.нар. prosecutorial discretion, за да спре депортациите на тези хора. Решението обаче е само временно, не дава път към постоянно жителство и може да бъде отменено от всеки следващ президент.

Новата процедура ще важи за тези, които са били доведени нелегално в САЩ от своите родители като деца – без да имат възможност сами да решат дали искат това. „Това са млади хора, които учат в нашите училища, играят си в нашите квартали, приятели са с нашите деца, те се кълнат във вярност към нашия флаг”, посочи в речта си Барак Обама. „Те са американци в сърцата си, в умовете си, по всеки начин без един – по документи.”

За да отговарят на изискванията, те трябва да са доведени тук, преди да навършат 16 години и да са живели в страната поне 5 последователни години. Те ще трябва да имат завършен колеж или да са служили в американската армия, както и чисто съдебно минало. Кандидатите трябва да са под 30 години в момента, за да се квалифицират по тази нова политика. Те ще трябва да искат ново разрешително за работа и разглеждане на отмяната на депортацията на всеки 2 години. Промяната ще засегне между 800 хиляди и 1 милион души в такава ситуация. „Те са доведени в тази страна от техните родители – понякога дори като бебета – и много често нямат представа, че са без документи, докато не кандидатстват за работа, шофьорска книжка или стипендия в колежа”, отбеляза президентът.

Мнозина видяха в изненадващото решение на Барак Обама предизборен ход. С това той обезоръжи Мит Ромни, който се готвеше да подкрепи вариант на т.нар. DREAM Act, готвен от неговия съпартиец и вероятен вицепрезидент Марко Рубио (конгресмен от Флорида, с кубински корен и популярен сред латино гласоподавателите).

Малко по-късно Рубио се отказа от този си проект. Той и Ромни обвиниха Обама,че това е временно решение, с което си е позволил да заобиколи Конгреса. Подкрепата на латиносите в САЩ е 65% на 25% в полза на Обама, сочат проучванията. Ново изследване от вторник пък показва, че двама от всеки трима гласоподаватели подкрепят решението на президента. Въпреки това критиците му припомнят, че за повече от 3 години откакто е в Белия дом, той не предприе нищо за обещаната от него тотална реформа на счупената имиграционна система в САЩ.
Азиатците имигранти минаха мексиканците
Азиатците са най-бързо растящата имигрантска група в САЩ според ново проучване на Pew Research Center. Те изпреварват дори латино групата, която досега държеше първото място в тази класация. Причината е, че през последните години икономиката на страната се нуждае от висококвалифицирани, добре образовани имигранти, каквито са азиатците. Те имат и най-високия среден доход от всички етнически групи в Америка. Сега те са 6%, или 18,2 милиона, от населението на страната, а успехите си в кариерата и образованието дължат на доброто семейство, което си остава най-важната ценност в общността им.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/07/2022
Аврам
10/12/2022
Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка
10/16/2022
Златка,Златко, Лука, Лукан
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news