» ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ
начало » ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Грипната епидемия продължава, пикът отминал
Не е късно да се ваксинирате, съветват лекари. Това е засега най-сигурният начин да се предпазите

Христина Тишева
(01/17/13)
Най-страшният период от грипната епидемия вече си е отишъл, макар самата тя все още да продължава, съобщиха от Центъра за контрол и превенция на болести (CDC). Пикът e отминал в края на декември, но може да се повтори, предупреждават лекарите от агенцията. В рамките на една седмица пет щата по-малко са сигнализирали за висока грипна активност: 24 през първата седмица на януари в сравнение с 29 през последните седем дни на декември. В общо 47 щата обаче все пак епидемията продължава.

Типично е инфекцията да идва на приливи и отливи, казват от CDC. Още през декември те предупредиха, че разпространениeто е достигнало връхната си точка доста по-рано от обикновеното за сезона, което е през февруари. Ваксинирайте се, настояват експерти. Въпреки че ваксината предпазва хората в 62 процента от случаите, по думите на директора на центъра д-р Томас Фриден тя все още остава най-сигурният начин да се предпазите.

Болници в цялата страна съобщават, че запасите им от ваксината свършват бързо, а набавянето им от фармацевтичните компании отнема дни заради рязко увеличилия се брой на хора, желаещи да се ваксинират. Имайте предвид, че отнема около две седмици антителата да започнат да се образуват в тялото. Въпреки не 100-процентовата гаранция лекари съветват да се ваксинирате, защото така поне се предпазвате от усложнения, ако евентуално пипнете грип.

Може онлайн да намерите място, където ще ви бият противогрипната ваксина. Отидете на http://flushot.healthmap.org/. Нужно е да знаете само вашия ZIP code.
По последни данни на CDC 20 деца са умрели вследствие на грипа или усложнения, свързани с инфекцията. Доминиращият щам този сезон е H3N2.

Грипът убива между 3,000 и 49,000 души годишно. Инфекцията е най-опасна за деца, възрастни и хора със здравословни проблеми. Агенцията следи броя на жертвите само сред хора под 18-годишна възраст, но някой щати отчитат смъртни случаи и при по-възрастните. В Минесота те са 27, в Пенсилвания – 22, в Масачузетс – 18, в Индиана – 13, в Илинойс – 6.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
04/22/2021
Марко
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news