» Барак Обама
начало » Барак Обама
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Президентът запретна ръкави за битка – имиграционна реформа, контрол на оръжията, дефицит, Social Security, Medicare, правата на гейовете, глобалното затопляне... Ще му стигнат ли силите?

Президентът и първата дама извървяха част от маршрута на парада до Белия дом пеша
Ясен Дараков

www.BG-VOICE.com
От Вашингтон
(01/26/13) На стълбите на Капитолия, минути след като положи своята клетва и произнесе речта си, Барак Обама се спря за миг и се обърна към стотиците хиляди души. „Искам да хвърля още един поглед“, каза той на хората около него, а думите ми бяха уловени от микрофон. „Няма повече да видя това.“ А гледката оттам наистина беше зашеметяваща. Дори и за президента на САЩ.

Близо един милион души дойдоха в сравнително топлия понеделник във Вашингтон, за да станат свидетели на началото на втория мандат на първия цветнокож президент. Организаторите очакваха между 600 и 800 хиляди, но според тях на живо церемонията са гледали над 1 милион души. През 2009 г. клетвата посетиха рекордните 1,8 милиона американци. Сред 1600-те официални гости на стълбите

Лидерът на републиканците в Конгреса Джон Бейнър (вдясно) държи ключа към успехите на Барак Обама в следващите 4 години. Двамата показаха добро отношение по време на обяда след клетвата
на Капитолия имаше и една българка
– нашият посланик в САЩ Елена Поптодорова.
За тези 4 години много се е променило във Вашингтон. Преди първия мандат на Барак Обама имаше особена атмосфера на надежда, усещането за изключителен исторически момент и енергия, която бързо беше изчерпана в първите дни на големите битки около здравната реформа. От всичко, което Обама си пожела и обеща в кампанията за първия си маднат, той успя да постигне само това. Всички други по-големи проекти и идеи останаха за втория мандат.

Този път нито той, нито съдията Джон Робърт от Върховния съд не объркаха 35-е думи на клетвата. Преди 4 години се наложи да повторят церемонията на следващия ден, за да бъдат сигурни, че всичко е точно по конституция.

Близо милион души гледаха на живо втората клетва на първия чернокож президент на САЩ
Президентът сам добави думите „И нека ми помогне Бог" в края на клетвата си - нещо, което не се ,изисква по закон. И наистина - той ще има нужда от цялата помощ, за да постигне повечето от идеите си в условията на силно разделена политическа каста във Вашингтон. Темата за разделението и единството доминираше кратката прагматична и доста агресивна реч, която Обама изнесе след клетвата.
Съвсем очаквано Обама направи

две референции към имиграционната реформа
в 18-минутната си реч. От администрацията вече обявиха, че виждат това като „две речи" - едната при встъпването му в длъжност, втората - пред сборната сесия на двете камери на Конгреса на 12 февруари, когато се очаква да разберем повече детайли за неговите управленски планове и най-вече за реформата на имиграционната система. Желанието на Обама е тя да бъде приета в първите 100 дни от втория му мандат.

Бил и Хилъри Клинтън пристигнаха заедно с Джими Картър. Въпросът, който всички демократи си задават: Тя ще се кандидатира ли през 2016-а?
Ще трябва да вземаме трудни решения за ограничаване на федералния дефицит и разходите за здравеопазване, страната ще работи и за справяне със заплахата на климатичните промени, като продължи да върви по пътя на устойчива енергетика. Това бяха акцентите в речта на Обама. Той призова за нови идеи и технологии за преустройство на управлението, на данъчния кодекс, за образователна реформа и предоставяне на гражданите на знания и умения, необходими им да работят по-усърдно, да научават и постигат повече, каза президентът. Барак Обама стана първият президент, който включи правата на гейовете в речта си, както и глобалното затопляне.

Обама беше категоричен, че трябва да има съсредоточаване повече върху благополучието на средната класа, отколкото върху преуспяването на малоброен елит. Той призова политиците да загърбят разделящите ги пристрастия и да се заемат с належащите икономически проблеми.
"Десетилетието на война приключва, а икономическото възстановяване започна. Събратя мои, американци, създадени сме за този момент и няма да пропуснем тази възможност, тъй като ще направим това заедно", завърши президентът.

Първата двойка танцува на Бала на главнокомандващия в нощта на инагурацията
Но първата битка на Обама от втория му мандат ще бъде за ограничаване на автоматичните оръжия по улиците на САЩ и други мерки, които да ограничат трагичните престрелки в страната. Почти няма конгресмени, които да искат да се захванат с тази задача. Но след масовото убийство на 20 деца и 6 възрастни в Нютаун те все пак ще приемат нещо, колкото и символично да бъде то.

Сред почнатите и незавършени проекти на Обама са справянето със сериозния бюджетен дефицит на страната, който всяка година надхвърля 1 милиард долара и се трупа. През март предстоят дебати за увеличаване тавана на външния дълг и осигуряване на нови пари за държавните служители. Президентът е заложил да направи промени в социалните програми Social Security и Medicare. Но дали тези желания ще си останат само на думи, или ще се превърнат в решения, ще стане ясно съвсем скоро. Защото, въпреки че мандатът на президента е 4 години, той има не повече от година, максимум 18 месеца, за активна работа с Конгреса преди междинните избори и началото на следващата кандидатпрезидентска кампания.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
04/22/2021
Марко
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news