» здравословни храни за сърцето
начало » здравословни храни за сърцето
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Осемте храни убийци за сърцето ви

2150 американци умират дневно от сърдечни заболявания


(02/12/13) Около 2150 американци умират всеки ден вследствие на сърдечни заболявания. Ужасяващата статистика касае както мъжете, така и жените, показват изследванията на Американската сърдечна асоциация.
Всички знаем кои са храните, които могат да ни предпазят от сърдечни проблеми. Те намалят лошия холестерол и понижават кръвното налягане. В същото време обаче макар диетата ви да съдържа някои здравословни неща като сьомга и овесена каша, сърцето ви все още може да бъде изложено на риск.

Кои са осемте най-опасни храни, които ви убиват?

Преработено месо

Хот дог, бекон, наденички и дори постни меса – те са произведени с огромни количества натрий и консерванти, често с нитрати и нитрити, които водят до сърдечни проблеми. „При обработката на месото, вие губите контрол върху качеството на съставките”, смята Синтия Тайк, кардиолог от Лос Анджелис.

Преработените меса в същото време съдържат повече мазнини и по-малко протеин, посочва директорът на Центъра за проучвания към университета в Йейл Дейвид Катц. Не на последно място обработените меса крият по-висок риск от диабет и рак на панкреаса.

Червените меса

Да, преработените меса крият рискове за здравето ви, но това не значи, че трябва да подивявате за една истинска пържола. Диетата ви все още е пълна с наситени мазнини, дори когато не са преработени. „Не казвам, че трябва да станете вегетарианци, но ключът винаги е в умерения подход”, казва Тайк.

Ако не планирате в скоро време да промените настройката си на хищници, поне изберете по-постните говеждо и телешко месо.

Пица


Това вкусно парче пица може да съдържа над 2/3 от препоръчителната дневна доза преработени мазнини, които се съдържат главно в животинските продукти като говеждо и свинско месо, масло, сметана и мляко. Американската сърдечна асоциация препоръчва количеството им да не надхвърля 7% от приеманото през деня количество наситени мазнини. Ако диетата е от 2000 калории дневно, става дума за не повече от 15 грама.
Независимо, че може да възприемате сиренето върху пицата просто като млечен продукт, то може също да е преработено.

Сосът „Алфредо”


Когато си дадете сметка, че съставките на този тежък сос са масло, сметана и сирене, е лесно да се разбере защо сервирането на паста, гарнирана с „Алфредо”, със сигурност внася огромно количество наситени мазнини в организма ви. Ако пък наистина обичате този сос, помолете, когато си поръчвате паста, той да е сервиран отстрани. Опитайте да се ограничите в 1-2 лъжички, не повече.
Ако ще приготвяте „Алфредо” у дома, опитайте олекотената версия – заменете маслото със зехтин, сметаната - с обезмаслено мляко и по-малки разфасовки сирене.

Транс мазнините

Тези мастни киселини са създадени чрез процеси, които втвърдяват маслата. Те са евтини за производство и се използват за направата на полуфабрикати. Трайността им е по-голяма и могат да бъдат повторно използвани при пържене. Но транс мазнините повишават нивото на лошия холестерол и така излагат сърцето на риск.

Най-високо съдържание на такъв тип мазнини има в пакетираните закуски, тестените изделия и някои маргарини. Американската сърдечна асоциация препоръчва максимум 2 грама на ден транс мазнини.

Пържените храни


Ресторантите използват мазнината за пържене отново и отново, затова тя става все по-наситена.

През 2012 г. обаче учените откриха, че има разлика с каква мазнина се запържва храната. При направеното проучване сред 41,000 възрастни в Испания, изследователите не са открили пряка връзка между консумацията на пържени храни и сърдечните проблеми. Причината е в това, че готвенето в Испания става предимно със зехтин, за разлика от Съединените щати.


Газираните напитки

Когато говорим за сърдечни заболявания, много хора мислят само за холестерол и мазнини. Но ние знаем, че захарта и връзката й с инсулиновата зависимост и затлъстяването, има пряка връзка със заболяванията на сърцето.
Дори изпиването на само една газирана напитка на ден води до увеличаване на риска от сърдечна атака с 20%. В този случай по-застрашени са жените.
Едно проучване през 2012 г. показа, че дори диетичните газирани напитки, ако се консумират ежедневно, повишават риска от инсулти, инфаркти и смърт, въпреки че точната причина още не е напълно изяснена.

Фаст фууд


Всички фаст фууд са пълни с наситени и транс мазнини, захар, които причиняват голяма част от сърдечните заболявания. Едно изследване от миналата година показва, че ефектът дори само от една такава закуска на ден намалява способността на кръвоносните съдове да се разширяват с 24%. Не само бързото хранене, но и преработените храни като цяло са с много високо съдържание на натрий.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/07/2022
Аврам
10/12/2022
Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка
10/16/2022
Златка,Златко, Лука, Лукан
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news