» Имиграционна реформа
начало » Имиграционна реформа
сподели във  Facebook  Svejo.net 
План на Белия дом: 8 години за зелена карта за нелегалните
„Dead on arrival”: Републиканците бесни на проекта, изтекъл от екипа на Обама

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com
(02/22/13) План за имиграционна реформа, готвен от Белия дом, предвижда зелена карта и път към гражданство. USA Today се сдобиха с копие в събота вечерта и веднага след това републиканците се обявиха срещу проекта, а новата им звезда – конгресменът от кубински произход Марко Рубио, го определи като мъртъв още с идването си.

Според текста на Белия дом близо 11-те милиона души без документи ще имат право да кандидатстват за нов вид виза, наречена „Lawful Prospective Immigrant". Този статут ще важи за четири години, след което ще може да се удължава за още четири. Едва тогава имигрантите ще имат правото да подават за зелена карта, а 5 години след това и за американско гражданство.

Ако бъдат одобрени за „Lawful Prospective Immigrant", хората ще могат да кандидатстват за същия статут за своите съпрузи и деца, които са в чужбина. Те ще могат да работят и да пътуват за кратки периоди извън САЩ.

Хора с присъди над 1 година затвор, три или повече присъди, които са довели до общо 90 дни арест или са извършили престъпление, което в момента би ги дисквалифицирало да влезнат в САЩ, няма да имат право да кандидатстват при новата програма.

Нелегалните имигранти, които в момента са в процедура на депортация, също ще могат да кандидатстват за новия статут.
Те ще могат да получат зелена карта след 8 години, ако платят данъци със задна дата, научат английски и историята на САЩ и платят глоба, която все още не е уточнена.

Законопроектът на Белия дом излиза момент, в който представители на двете партии в Конгреса работят по техни версии за имиграционна реформа. Според говорител на президента това е просто план Б, ако Конгресът не може да достигне до собствено решение. Проектът много прилича на пропадналия опит за реформа от 2007 г.

Като част от реформата текстовете предвиждат нова карта за социална осигуровка (Social Security card), която да е устойчива на фалшификация.

За много от републиканците още охрана по границата е важно условие, за да подкрепят реформата. Ето защо законът предвижда увеличаване на агентите на граничния патрол и назначаването на 140 нови имиграционни съдии, които да се справят с големия брой нарушители на имиграционните закони.

Проектът предвижда и въвеждането на нови такси и увеличаването на сегашните, които плащат хората, които пресичат американската граница.

Планът на Белия дом ще задължи използването на програмата E-Verify за всички бизнеси поетапно в следващите 4 години.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news