» забрана газирано
начало » забрана газирано
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Без забрана за газирани напитки със захар

Регламентът е произволен, реши Върховният съд в Манхатън


(03/11/13) Съдия от Ню Йорк отмени забраната за продажба на подсладени газирани напитки в ресторанти, киносалони и стадиони в града. Съдебното решение е взето в понеделник, ден преди ограниченията да влязат в сила. Те бяха предприети от градската управа на Ню Йорк, която през септември 2012 г. реши да наложи частична забрана върху продажбата на газирани напитки в опаковки над половин литър. Забраната не трябваше да се прилага в супермаркети и хранителни магазини, откъдето нюйоркчани да могат да си купуват газирани напитки в големи бутилки.

Идеята за ограниченията бе лансирана от кмета Майкъл Блумбърг в рамките на борбата със затлъстяването.
Комисарят по здравеопазване Томас Ферли приветства приемането на мярката и заяви, че това е сериозна стъпка към по-добро здраве за нюйоркчани. Той предполагаше, че мярката ще бъде копирана и на други места в САЩ и дори в света, подобно на забраните за тютюнопушене и трансмазнини, въведени в Ню Йорк.

"Това е историческа стъпка срещу сериозен здравен проблем на нашето време," заяви на среща Ферли веднага след гласуването.
Противниците на мярката обаче нарекоха проблема намеса в личните свободи и нарекоха кмета Блумбърг „прекалено загрижена бавачка”.
"Тъжно е, че комисията иска да ограничи избора ни. Ние сме достатъчно умни да правим собствените си избори какво да пием и да ядем," заяви Лиз Берман, собственичка на магазин и председателка на организация "Нюйоркчани за (свободен) избор на напитки."

Междувременно Американската камара на производителите на напитки и други бизнес кръгове заведоха дело срещу новия регламент.
В понеделник Върховния съд в Манхатън постанови, че забраната е „произволна” и я обяви за невалидна.
Около една трета от американците са с наднормено тегло. Около 10% от разходите за здравеопазване в САЩ са свързани със затлъстяването като например диабет тип 2, сърдечни болести и високо кръвно.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news