» офшорки
начало » офшорки
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Жената на Марк Рич пести с офшорки

Политици и бизнесмени крият по сметки в данъчните убежища поне 32 трилиона долара

Бившата съпруга та петролния магнат Марк Рич - Денис Рич, е в списъка с богаташите със сметки в офшорни зони. 
                                                                                           Снимка:  FoxNews.com
(04/04/13) Бившата съпруга на скандалния търговец на петрол Марк Рич - Денис Рич, е една от 130-те хиляди богаташи, спестили от данъци чрез финансови операции в офшорни зони. Някогашната жена на Рич, който години след напускането си на Нюйоркския университет бе съден за укриване на данъци в САЩ, е сред крупните притежатели на сметки в офшорни зони.
Петролният магнат бе амнистиран през 2001 г. в последния ден от мандата на президента Бил Клинтън.
 
Имената от САЩ и Канада са около 4000.  Певицата и авторка на текстове за песни Денис Рич (69 г.), която бе сред големите донори за тогавашната президентска кампания на Демократическата партия, лобирала за помилването на бившия си съпруг. От 2006 г. тя има $144 млн. и яхта в островите Кук. Междувременно, заради високите данъци в САЩ, Денис Рич се отказа от американското си гражданство и в момента живее в Австрия

Името й бе осветено, след като анонимна "къртица" от офшорната финансова индустрия разкри самоличността на хиляди притежатели на тайни сметки, които облекчават чрез подобни хватки данъчното си бреме, пише британският вестник "Гардиън".

Журналисти от изданието, заедно със свои колеги от Би Би Си, "Монд", "Зюддойче цайтунг", "Вашингтон пост" и други водещи медии от 46 страни, са направили 15-месечно разследване, за да влязат в дирите на 130-те хиляди офшорни богаташи.

Сред притежателите на сметки в данъчните убежища са дъщерята на бившия президент на Филипините Фердинанд Маркос - Мария Имелда Маркос Маноток, най-богатата колекционерка на предмети на изкуството в Испания - баронеса Кармен Тисен-Борнемиса, министър председателят на Грузия Бидзина Иванашвили, съпругата на руския вицепремиер Игор Шувалов - Олга Шувалова, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и дъщерите му.

Разкрит е ковчежникът на миналогодишната предизборна кампания на френския президент Франсоа Оланд - Жан-Жак Ожие.

Журналистите, участвали в разследването, са получили достъп до хардиск с 260 гигабайта информация - 2,5 милиона документи, включително списък с имената на притежателите на сметки от над 170 държави.

Данните са изтекли от две дружества, предлагащи офшорни услуги - в Сингапур и на Британските Вирджински острови.

Разобличителните документи дават пълна картина за функционирането на данъчни убежища, тайни преводи на пари и съмнителни операции с използване на подставени фирми и тръстове и включват имена на правителствени служители и богати семейства от Великобритания, Канада, САЩ, Индия, Пакистан, Индонезия, Иран, Китай, Тайланд, както и от бивши комунистически страни.

"Гардиън" цитира бивш икономист от международната консултантска компания "Маккинзи", който оценява сметките на богати хора в подобни данъчни убежища на поне 32 трилиона долара.

“Има и българи в сметките от офшорните зони, а имената им всеки момент ще бъдат разпратени до големите вестници по света”, заяви в четвъртък проф. Михаил Константинов, член на борда на директорите на държавната фирма "Информационно обслужване".

Това може да обърне вота на българите. Елитите в света са крали, та са се забравили, това няма как да бъде посрещнато с одобрение от хората, смята той.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news