» Имиграционна реформа
начало » Имиграционна реформа
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Имиграционната реформа влиза в Сената до дни
Камарата на представителите чака до юни, преди да пусне своя версия на закона

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com
(04/04/13) Една добра и една лоша новина за имиграционната реформа. „Групата на осемте“ сенатори е почти готова със законопроекта за тотална промяна на системата в САЩ, който ще включва 13-годишен процес за американско гражданство за хората без статут, визи за нискоквалифицирани работници и увеличаване на сигурността по границата с Мексико. Те ще успеят с текста на нормативния акт навреме за новата сесия на Конгреса другата седмица, когато законодателите се връщат от великденската си ваканция. „Аз съм всъщност много оптимистичен - при завръщането (на Конгреса) през април ще имаме готов закон, който да започне да се движи“, каза в интервю за испанския канал Telemundo президентът Барак Обама. Лошата новина е, че дебатите по темата в двете камари ще се проточи поне до юни, защото републиканците не искат да оставят впечатление у твърдите си избиратели, че правят нещо набързо и зад гърба им като част от нечиста сделка с политическите си опоненти.

Ето какво ще включва реформата според сегашния проект на осемте сенатори:
Път към гражданство – Близо 11-те милиона души без статут, които в момента са в САЩ, ще имат възможност да кандидатстват за временна виза (т.нар. „Lawful Prospective Immigrant"), след като платят глоба, данъци със задна дата, научат английски и минат бекграунд проверка. Този статут ще продължи 8 години, след което те ще могат да подадат документи за зелена карта, а 5 години след това и за американско гражданство.

Мерки за сигурност по границата – Сенаторите вече са постигнали споразумение как точно да бъдат измерени резултатите и кой ще плати за повечето охрана по границата на САЩ с Мексико.

Проверки за статус – Бъдещата реформа ще задължи почти всички работодатели (с изключение на малкия бизнес) да проверяват всеки кандидат-работник за легален статус в национална база данни като сегашната E-verify. Тези, които наемат нелегални имигранти, ще получават солидни глоби, а проверките ще бъдат засилени.

Програма за гости работници – Синдикати и представители на големия бизнес се споразумяха за нова прогарама за нискоквалифицирани гости работници и създаването на новата W виза.

Зелена карта за децата, доведени в САЩ като малки, или т.нар. DREAMers. Те ще получат ускорен път към статут, защото политиците не смятат, че те трябва да бъдат наказвани заради решения, които не са взели сами. В момента администрацията на Барак Обама е преустановила тяхното депортиране.

Това, което остава за решаване, са няколко допълненителни въпроса - като увеличаване броя на визите за висококвалифицирани работници, зелени карти за завършилите магистратури и PhD в САЩ и какво ще бъде бъдещето на зелените карти за братя, сестри и родители на американски граждани, които в момента са силно ограничени и отнемат 10-15 години за разглеждане на молбите.

Въпреки тези въпросителни юристите в Сената вече подготвят текста на законопроекта, който би трябвало да е готов в началото на следващата седмица.

В доминираната от републиканците Камара на представителите в Конгреса обаче нещата се развиват далеч по-бавно. Те ще изчакат първо дебатите в Сената и приемането на техния вариант на закон за реформа, преди да пристъпят към тяхна версия. В момента група представители, подобна на осемте сенатори, се среща периодично, за да работи по техния план. От думите на различни представители, включително и републиканци, става ясно, че техният вариант ще бъде много близък до този на Сената, но гласуването му не се очаква преди юни. Републиканците искат да предпазят имиджа си пред техните твърди избиратели, които гласуват на партийните им предварителни избори, които са само след малко повече от година.

Но енергията и волята за реформа в момента са по-силни откогато и да е било в последните 20 години и приемането й се очаква да стане факт до няколко месеца. Освен ако политическите сметки не объркат нещо.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
12/07/2023
Ана, Анна
12/10/2023
Спиридон
12/12/2023
Снежана
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news