» солар
начало » солар
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Слънчев самолет каца в Ню Йорк

Маршрутът му е 5000 км, които ще измине без капка гориво

(05/03/13) Самолетът "Слънчев импулс" (Solar Impulse), който излетя в петък в 06,15 часа местно време (16,15 ч. българско) от летището МофетФийлд в гр. Маунтин вю, щата Калифорния, ще се приземи на летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк, след като прелети от западното до източното крайбрежие в САЩ без капка гориво.

Уникалната машина е конструирана в Швейцария и работи с енергия от слънцето.

Маршрутът на соларния самолет, чиято крайна точка е Ню Йорк, е разделен на няколко отсечки. Най-напред монопланът се отправи към гр. Феникс, Аризона. Той е с тегло 1,6 тона и размах на крилете както при еърбъсите А340 (63,4 м). Предвидено е да остане във въздуха на височина 4800 метра около 19 часа и да кацне във Феникс около 1 ч. местно време в събота.

Машината в момента се пилотира от Бертран Пикар, летец и единствен член на екипажа, съучредител на проекта. На следващия етап ще пилотира Андре Боршберг, вторият съучредител на проекта.

Маршрутът на "Слънчев импулс" минава над градовете Фресно, Бейкърфийлд, Палмдейл, Барстоун, националния парк Джошуа Три и пустинята Мохаве.

В средата на май самолетът ще продължи полета си със спирки в Далас и Вашингтон и ще го завърши в началото на юли.
След като"Слънчев импулс", моноплан с мощност само 40 конски сили, премине целия маршрут с дължина 5000 километра, трябва да се приземи на летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк.

Теоретично самолетът може да измине това разстояние и на един път, но ще е трудно за летеца, тъй като машината не разполага с автопилот.

Проектът "Слънчев импулс" води началото си от 2004 г. и се оценява на 140 млн. долара.

Една от целите на полета над САЩ, оценен на 2,7 милиона долара, е да бъде намерена американска компания, която да помогне за по-нататъшното развитие на проекта.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news