» събор Пенсилвания
начало » събор Пенсилвания
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Българи празнуваха на събор в Уинд Гап

Събитието се провежда за втора поредна година. Дойдоха сънародници от съседните щати

(05/30/13) Идеята на българи, които живеят в Пенсилвания, Ню Йорк, Ню Джърси и в други съседни щати, да организират събор се е родила на майтап, както казва организаторът на събора Розина Албаничка. А вече се превръща в ежегодно събитие, което се организира с месеци и привлича повече сънародници, съобщава BG VOICE.

Училище „Родина," на който Албаничка е директор, в малкия град Уинд Гап, щата Пенсилвания, започна традицията миналата година, когато към 300 българи от градчето и съседните Страудсбърг, Ийст Страудсбърг, Бат, Алънтаун и Бетлехем се събраха за един ден.

Втората голяма среща на българската общност в региона се състоя на 26 май в парка Evergreen Lake в Wind Gap. От обяд до след 20ч. възрастни и деца участваха в спортни състезания като турнири по футбол, дърпане на въже и надбягване с чували. „Най-много като че ли се хареса храната," шегува се Албаничка.

„Всичко беше направено по традиционни български рецепти," добави тя. Хората чакаха да опитат халвата, която беше приготвена на място. „Дори се бяхме обадили до България да сме сигурни каква точно е традиционната рецепта," казва Албаничка. И, разбира се, през целия ден звучеше българска музика, а по-младите не спряха да танцуват хора, разказва още тя.

В програмата беше включен и т.нар. „консулски ден." Много хора, Албаничка заяви, се възползваха от шанса да си подновят документите, защото иначе трябва да пътуват от консулствата в столицата Вашингтон или Ню Йорк.

Идеята за този втори събор в Пенсилвания е на новият Българо-американски социален клуб, които функционира от октомври 2012 г. За вход се плащаше по $10 като всички събрани пари ще се използват за бъдещото спонсориране и разрастване на клуба. „Той е още малък. Искаме да имаме повече място, да имаме библиотека. И постепенно да станем един истински български културен център," заяви Албаничка.

Съборът бе осъщестен благодарение на даренията на всички членове на BASC, Doughboys Pizza, Verona Pizza, Casas Pizza, Uncle Jimmy's Lounge, и Alex Trucking.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news