» мини апартаменти
начало » мини апартаменти
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Апартамент от 8 кв. м. хит в Ню Йорк

Дизайнер събра в стая диван, бюро, гардероб и мини кухня

(06/03/13) Минималистичен апартамент от 8 квадратни метра е хит в Ню Йорк. Всичко е подредено така, че да не се губи и сантиметър. Обувките са сложени на рафт в гардероба до входната врата, над тях на горния рафт са чиниите и купите за храна, до тях е микровълновата печка, върху която пък е сложен принтерът. На сантиметри вляво от гардероба е работното бюро, под което е вкаран малък хладилник.

Следва диван, който много хитро се разпъва на легло, като същевременно побира зимните дрехи и някои инструменти. Отвъд дивана е прозорецът, от който се открива прекрасна гледка към небостъргачите на Ню Йорк.

Това е моят дом - по-малко от 8 квадратни метра, разказва Люк Кларк Тайлър - интериорен дизайнер на свободна практика, който живее под наем в Ню Йорк.

Жилището на младия мъж е толкова миниатюрно, че когато седне на дивана, спокойно си опира краката на отсрещната стена. Интересът към него и към подобни жилища е огромен. В подобен апартамент от 8,5 кв. м доскоро живееше писателката Фелис Коен.

Интересът към миниатюрните жилища в градове, където наемите са огромни, нараства все повече, отбелязват брокерите на недвижими имоти. Люк Тайлър направил проучване на пазара и се оказало, че по-големите жилища с нормална кухня и баня са почти непосилни за него. Младият дизайнер решил да направи компромис с жилищната площ, за да инвестира парите си за други цели. Няма истинска кухня, а ползва само микровълновата печка, за да претопля вегетариански храни или да си прави чай. Банята се ползва от 4-ма съквартиранти на етажа. Оттам Люк си налива вода, пак там мие чиниите си.

Самият той проектира огромни жилища на компютъра си, като само дрешниците им са колкото апартамента му. Това обаче не го притеснява. Сам е поръчал мебелите си, като е успял да смести всичко необходимо. Пред работното си бюро е поставил едно голямо огледало. То разширява оптически стаята, така че младият мъж не се притеснява от тясното пространство.

Както жилището на Люк Тайлър, така и това на Фелис Коен са заснети от Кирстен Дирксен, една от създателките на уебсайта за екологичен начин на живот faircompanies.com. Там може да се открие цяла серия от малки домове. Записите станаха повод за хиляди коментари, дузина статии и интервюта и дори привлякоха вниманието на големите сутрешни тв блокове в САЩ.

Лилипутските апартаменти са не просто любопитна тема, която хората биха искали да проучат. На истински интерес се радва изложбата "Да спестим място" в градския музей на Ню Йорк. През последните месеци се наблюдава скок от 30% на посетителите към експозицията, показваща експериментите на общината с малки жилища. В края на годината тя се надява да открие първата серия от 55 микроапартамента, всеки от които с площ между 24 и 35 кв. м. На самата изложба е показан макет в реални размери на жилище от 30 квадрата.

Фелис Коен вече се е изнесла от миниатюрното си жилище, съобщи наскоро "Ню Йорк таймс". Има обаче много последователи. Обитаването на минипространство предизвиква все по-голям интерес на Запад - както от икономическа, така и от природосъобразна гледна точка. Със сигурност търсенето на миниапартаменти, или по-точно стаи, ще се увеличи, прогнозират брокерите.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
03/07/2021
Младен, Младенka
03/08/2021
Галя, Галина
03/17/2021
Дария, Найден, Найдa
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news