» пеевски
начало » пеевски
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Хиляди въстанаха срещу Пеевски

Президентът, дипломати, евродепутати и обществени организации са крайно възмутени от номинацията
 
(06/14/13) Скандално-известният депутат от ДПС Делян Пеевски, син на бишвата шефка на тотото Ирена Кръстева и понастоящем собственичка на един куп медии в България, успя за часове да вдигне българите на бунт, след като беше избран за шеф на ДАНС.

Кандидатурата му беше издигната лично от премиера Пламен Орешарски, а гласуването мина за около 15 минути без никакъв дебат. Лидерът на БСП дръпна хвалебствена реч, в която заяви, че вярва на Пеевски. Не скри, че самият той го беше уволнил като заместник-министър по времето на Тройната коалиция, но Станишев напомни, че съдът го е оправдал.

Президентът Плевнелиев се възмути от назначението и, отменяйки участието си в церемонията по откриването на Дунав мост ІІ, свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Плевнелиев призова Народното събрание "незабавно да преразгледа това свое решение".

"Дадох кредит на доверие и апелирах за обичайните 100 дни. Но след това назначение и по начина, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан. Това е назначение с трайни негативни последствия за България. То не дава надежда за промяна към по-добро в сектор "сигурност", заяви държавният глава. По думите му, не е нормално ръководителят на една от най-важните служби в държавата да бъде обсъден и "избран за 15 минути без никакъв дебат, без обосновка, без концепция, без нищо", каза Плевнелиев.

Само преди два дни обаче той доброволно се отказа от лоста си за влияние по отношение на избора на шеф на контраразузнаването, като подписа указа за обнародването на промените в Закона за ДАНС. Те регламентират, че председателят на агенцията вече ще бъде избиран от Народното събрание по предложение на правителството.

"Или гласуваме за Пеевски като председател на ДАНС, или влиятелни икономически групировки свалят правителството със социални протести", е заявил Станишев пред депутатите си. Според тях това бил ясен знак, че мощната империя на Пеевски и КТБ е дала ултиматум.

Премиерът Орешарски също е извил ръцете на социалистите, като е заплашил, че ще подаде оставка, ако депутатите от БСП не подкрепят решението му да предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Назначението възмути някои чужди дипломати в България. Посланикът на Франция Филип Отие изрази учудване от начина, по който се е извършил изборът на Пеевски. Отие напомни, че "постът на председател на ДАНС изисква той да се заеме от високо компетентна личност, мотивирана от националния интерес и от грижата за общата сигурност на България и на европейските партньори". Отие определи като "будещ учудване" начина, по който е била издигната днешната номинация на поста председател на ДАНС.

“С избора на Делян Пеевски новото правителствено мнозинство създаде една безпрецедентна и взривоопасна концентрация на власт, каза говорителят по конституционните въпроси на Зелените в Европейския парламент Гералд Хефнер.

Двайсет най-авторитетните граждански организации в страната излязоха с протестна декларация до ръководството на Народното събрание, в която посочват, че поставянето на депутата от ДПС Делян Пеевски на поста председател на ДАНС ще задълбочи институционалната криза в страната и ще доведе до международна изолация на България.

Само в рамките на час след избора на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, хиляди потребители на социалната мрежа Фейсбук започнаха да се организират на протести в цялата страна.

Масовите протести в големите градове на страната започнаха в 18,30 ч. На демонстрацията в София пред сградата на Министреския съвет се събраха 10 000 души, по данни на полицията. Митингът започна със скандирания „Долу ДПС“, „Ууу!“, „Червени боклуци“, „Пеевски – свиня“, „Мафия“ и „Оставка“. Възмутени граждани носеха плакати с надписи „Не искаме правителство на енергийната мафия", „Не на политическия Франкенщайн - БСП, ДПС и Атака", „Гражданска листа на България" и др. Някои от тях развяваха българския трикольор. Чуха се и възгласи „Фашисти!", „Искаме касиране!", заглушавани от освиркванията на множеството.

Освен в столицата протести се организираха в Благоевград, Бургас, Варна, Димитровград, Казанлък, Ловеч, Перник, Плевен, Пловдив и Сливен.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
10/07/2022
Аврам
10/12/2022
Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка
10/16/2022
Златка,Златко, Лука, Лукан
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news